Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elsayed Abdalla, Nile Trade

"Het is een vergissing om Arabische landen als één markt te beschouwen"

Nile Trade exporteert al drie jaar lang Poolse appelen naar het Midden-Oosten. Gedurende deze periode heeft de exporteur gemerkt dat er nog veel misverstanden bestaan bij Poolse producenten over deze 'nieuwe' opkomende markt.

"Consumenten in het Midden-Oosten willen niet over één kam geschoren worden. De voorkeuren en wensen met betrekking tot variëteiten en kwaliteit verschillen namelijk van land tot land. Het goed leren kennen van de markt waarmee men zaken doet is van cruciaal belang om succesvol te zijn," vertelt Elsayed Abdalla, directeur van Nile Trade.

Abdalla vertelt dat toen zijn bedrijf naar Egypte ging exporteren de eerste vrachten bescheiden waren maar dat de exportvolumes zo snel groeiden dat er binnen vijf maanden tijd 100 containers, met een capaciteit van 21 ton per stuk, geëxporteerd werden. 


"Veel Poolse producenten denken onterecht dat er op de makrt uitsluitend vraag is naar Red Delicious en Red Prince appelen. Niets is echter minder waar. Alleen vorig jaar al, exporteerden wij 65 containers Idared en Gloster, Elise en Jonagored. Er is ook vraag naar Red Jonaprince en Golden Delicious. De voorkeuren verschillen per regio."

De kunst is om de juiste klant voor de juiste markt te vinden.


Kennis en voorbereiding

Volgens Abdalla is de enige manier om langdurige zakenrelaties op te bouwen in nieuwe markten een goede start en een goede reputatie. De Arabische consument koopt met zijn ogen. Het uiterlijk is dan ook alles waard. De appelen worden in drie klassen gecategoriseerd: A,B en C, en er bestaat een extra onderverdeling binnen deze klassen op basis van kleurconcentratie van 70% of 50% en 30% 'blos'. De appelen moeten stevig zijn, een brixwaarde van 12 of hoger hebben en geen oneffenheden op de schil vertonen.

"Helaas betreden veel producenten en handelaren nieuwe Arabische markten zonder eerst na te gaan wat de specifieke voorkeur van de consument aldaar is. Een specifiek probleem dat ik meermalen ben tegengekomen is dat Poolse producenten dezelfde hoge prijzen voor hun appelen willen ontvangen als voor de kwaliteitsappelen die uit Zuid-Tirol worden geïmporteerd. Ze moeten zich hierbij realiseren dat Italianen al lang zaken doen op deze markt waar zij gedurende de jaren een goede reputatie hebben opgebouwd. Poolse appelen zijn 'nieuw' en producenten moeten dan ook geduldig zijn en het wat tijd geven," legt Abdalla uit.

Transport blijft eveneens een probleem voor de export uit Polen. Zeevracht duurt 21 dagen. Het transport naar Egypte over land neemt eveneens 21 dagen in beslag. De transittijd naar Dubai bedraagt 28-29 dagen, die naar Jordanië en het Israëlische Haifa respectievelijk 21 en 14 dagen. Hierdoor is het nog belangrijker dat de appelen voor de export van de hoogste kwaliteit zijn. De temperatuur tijdens transport dient rond de 10-12 graden Celsius te liggen en dit moet geregistreerd worden door middel van dataloggers die de temperatuur en vochtigheid meten. Nile Trade verzekert iedere partij die geëxporteerd wordt. 

Vraag Egypte overtreft Poolse productie

In Egypte wonen 100 miljoen mensen waardoor Polen nooit volledig aan de vraag in dit land zal kunnen beantwoorden, zelfs al zou het zijn totale productievolume exporteren.

De markt biedt volop mogelijkheden voor producenten uit West-Europa.

"Ik heb gewerkt met diverse West-Europese landen die grote volumes producten voor mijn klanten hebben geleverd. Er bestaat veel belangstelling voor rassen als Elstar en Fuji die geteeld worden in Nederland en België. Dit is maar weer eens een bewijs dat Poolse producenten ongelijk hebben wanneer zij denken dat Arabieren alleen van groene of rode appelen houden. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat zij geen interesse zullen hebben in Champion (Szampion)," vertelt Abdallah tot slot.


Voor meer informatie:
Sayed Abdalla
Nile Trade
Tel: +48 730779431
Email: sayed.abd@wp.pl
www.niletradepoland.com

Publicatiedatum: