Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Shaoqing Wang, Shouguang Vegetable Group

"Kasproductie in Nederland en China uitbreiden"

Tholen - De Shouguang Vegetable Industry Holding Group kocht in 2012 een kas in Lansingerland en liet er kantoor- en onderzoeksruimte bijbouwen. Het Chinese bedrijf vestigde zich hier om van de Nederlandse tuinbouwsector te leren - maar ziet ook dat de Nederlandse tuinbouw van de Chinese collega's kan leren.

De Shouguang Vegetable Group is afkomstig uit de Chinese provincie Shandong, de belangrijkste productieregio voor groente en fruit in China. De groep is actief in de volledige AGF-productieketen: van gewasontwikkeling tot kweek en van verkoop tot distributie.



Nederlandse vestiging
In 2012 vestigde de Shouguang Vegetable Group zich in Nederland. "Veel Chinese bedrijven die naar Europa komen, doen dit een lokaal bedrijf over te nemen of door een joint-venture op te zetten. Wij hebben het anders gedaan. In Nederland moesten we vanaf nul beginnen", vertelt Shaoqing Wang van de Nederlandse vestiging van de groep. Er werd een kas (5000 m2) bij Lansingerland overgenomen. Daarbij werd een kantoor, een onderzoekscentrum en een verblijfsruimte voor overzeese gasten gebouwd.

"Met de Nederlandse vestiging willen we de samenwerking tussen Nederland en China verder op gang brengen", vertelt Wang. "Onze organisatie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Chinese tuinbouwsector." Het bedrijf richt zich op onderwerpen als het verbeteren van de oogststabiliteit, gewaskwaliteit, voedselveiligheid en innovaties. "We werken samen met Nederlandse partners. Zij blinken uit in veredeling, kasontwerp- en management en internationalisering", vertelt Wang. Als voorbeeld noemt ze de samenwerking met veredelingsbedrijf Axia Vegetable Seeds. "In China hebben we een joint venture opgericht om samen de markt te kunnen bedienen." Met dit soort ontwikkelingen wil het bedrijf een platform ontwikkelen om ondernemers van dienst te zijn. In eerste instantie ligt die focus op de Chinees-Nederlandse samenwerking. "Maar onze ambities liggen wereldwijd." 




Chinees-Nederlandse samenwerking in de tuinbouw
Maar hoe zit het met die samenwerking? Het Chinese ministerie van Landbouw en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken spraken in 2012 af om de tuinbouwsector in China en de provincie Shandong in het bijzonder te ondersteunen. De Shouguang Vegetable Industry Holding Group speelt al sinds het akkoord hier een actieve rol bij. Zo hebben ze een opleidiongsprogramma opgezet. Onderwerpen als veredeling, management van de kwekerij, voedselveiligheid en ketenontwikkeling komen aan bod. "De eerste groep Chinese deelnemers komt in mei. We zijn ervan overtuigd dat ze een geweldige ervaring zullen hebben", vindt Wang.

Maar het bedrijf heeft meer plannen. "We willen onze kasproductie uitbreiden, ook in Nederland. We hebben veel kassen in China en willen dat onze Nederlandse partners deze vestigingen bezoeken. Er zijn zoveel zaken die in beide landen belangrijk zijn. Door kennis uit te wisselen, kunnen we samen vooruit." Want ook de Nederlandse tuinbouw kan leren van de Chinese collega's, ziet Wang. "Kijk naar de online verkoop van versproducten. Die is in China veel verder gevorderd dan in Nederland. De collega's hier kunnen daarvan leren. Wij zijn er klaar voor om op deze manieren aan de tuinbouw bij te dragen, zowel in China als in Nederland."


 
Voor meer informatie:


Shaoqing Wang, Managing Director
Shouguang Vegetable Industry Holding Group Netherlands BV
Contact number: +31 (0) 10 511 99 34
Email: s.wang@csv-netherlands.com