Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Extra verkoop van aardbeien, asperges en meloenen kun je vergeten"

Koningsdag kouder dan Kerst: sneeuw in Noord- en Oost-Nederland

Tholen - Op verschillende plekken in Noord- en Oost-Nederland lag vanmorgen sneeuw. Ook het verkeer moest op de weg rekening houden met gladheid. Ook koningsnacht en Koningsdag verlopen volgens de weerbureaus onstuimig, buiig en vooral erg koud. Op Koningsdag moeten we het doen met gevoelstemperaturen van slechts 2-3 graden. De thermometer wijst een graad of 9 aan. Daarmee wordt het de koudste koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig. Zo'n weertype maken we eind april niet vaak mee. Koningsdag wordt zelfs kouder dan de afgelopen kerstdagen. Toen was het op veel plaatsen 14 graden.



Ook de AGF-verkoop heeft te leiden onder de kou. "Het hagelde en sneeuwde hier gewoon in Nieuwegein, ongelofelijk", reageert Bas van Walderveen van de gelijknamige import- en groothandel uit Nieuwegein. "Vanmorgen kregen we drie auto's watermeloenen binnen, maar die verkoop kun je met dit weer wel vergeten. De mensen zijn niet positief gestemd met dit weer en voor de markthandel is het gewoon dramatisch. Aangezien het donderdag niet veel beter wordt, zal het een moeilijke week worden, zeker voor het fruit als aardbeien, watermeloenen en het steenfruit dat juist vroeg begonnen is. De groenteverkoop zal wel aardig doorgaan."

"Het Spaanse zomerfruit staat allemaal op het punt van beginnen. Door de warmte zag het er allemaal fraai uit, maar nu is er een terugval omdat het al twee weken knetterkoud is", vertelt Willem Dijk junior van Willem Dijk AGF uit Enschede. "De afzet van citrus loopt gewoon door, al is dat niet het allerbreedste assortiment meer. Ik sprak vanmorgen een marktkoopman op de zaak en die mensen worden hier ook niet gelukkig van. Ook onze aspergeteler gaf aan dat het wel even kon gaan duren voor er weer een grote aanvoer kwam."

De lokale aspergeleverancier van Frank Apotheker uit Groningen kampt met hetzelfde probleem. "Die levert me normaal 200 bakken per dag, nu nog geen 70", vertelt de groothandelaar. "Onze klantenkring bestaat nog uit vrij veel ambulante handelaren en die hebben veel last van dit weer. Er zijn nog wel een paar braderietjes met Koningsdag, maar ook dat is niet veel meer." Welke producten er wel goed van de hand gaan? "Je zou zeggen zuurkool", lacht Frank. "Maar de verkoop van wintergroenten loopt nu wel door. Ook aardappelen gaan goed, met wat extra vraag naar Spaanse Doré. Citrus, appelen en peren gaan ook wel door, maar juist de extra verkoop van aardbeien en asperges mis je nu en dat is jammer!"