Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontsmetting in drijvende systemen nader bekeken

Door problemen over het gebruik van synthetische chemische stoffen neemt het gebruik van groei bevorderende rhizobacteria (PGPR) in de landbouw toe. Onder de groeibevorderend middelen heb je Pseudomonas en Bacillus. 

Bacillus produceert een grote variëteit aan natuurlijke groeiregulatoren (fytohormonen). Hierbij komen fosfaat, stikstof, ijzer en andere mineralen in de plant. Dankzij antibiose wordt een unieke weerstand ontwikkeld (bijvoorbeeld de productie van antibiotica) tegen ethyleen en pathogenen.

Italiaanse en Spaanse wetenschappers hebben het effect onderzocht van substraat ontsmetting en Bacillus subtilis enting op de opbrengst, kwaliteit en veiligheid van de waterkers, geteeld op hydrocultuur. Voor het onderzoek werden twee factoren meegenomen: ontsmetting van het substraat en enting met Bacillus subtilis. 



Desinfectie van het substraat is uitgevoerd met stoom gedurende 45 min. Enting werd twee keer uitgevoerd: een dag voor het zaaien en elf dagen erna. Voor bacteriële enting, werd het commerciële product Larminar (1012 CFU/g B. subtilis stam AP-01; Agrimor, Agricultura Moderna S.A., Madrid, Spain) gebruikt met een dosis van 0.5 kg/m3


Klik hier om de tabel the vergroten.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de ontsmetting van het substraat een positief effect had op de ontwikkeling van de tuinkers omdat het de antioxidant eigenschappen en de algehele plant groei versterkte en omdat de aanwezigheid van schimmels afnam (CFU). Enting met B. subtilis had een minder uitgesproken effect omdat het de antioxidant eigenschappen versterkte maar de concentratie van chlorofyl en caroteen verminderde . 

Het volledige onderzoeksverslag is online beschikbaar: 
https://www.jstage.jst.go.jp/article/hortj/advpub/0/advpub_MI-091/_article

Bron: Giuseppe Pignata, Diana Niñirola, Manuela Casale, Paolo E. Lo Turco, Catalina Egea-Gilabert, Juan A. Fernández, Silvana Nicola, 'Inherent quality and safety of watercress grown in a floating system using Bacillus subtilis', 2015, The Horticulture Journal Preview, doi: 10.2503/hortj.MI-091.

Contacten:

Silvana Nicola
Vegetable Crops & Medicinal and Aromatic Plants, VEGMAP, Department of Agricultural, Forest and Food Sciences, DISAFA,
University of Turin
10095 Grugliasco (Turin), Italy
Email: silvana.nicola@unito.it