Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warm bad verbetert smaak tomaten

Tomaten kunnen beter op smaak gehouden worden door ze na de oogst korte tijd in een warm bad te houden. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Of het een realistisch plan is, weten ze nog niet. "Het is wel weer een extra handeling voor telers."



"De smaak van tomaten valt vaak tegen doordat er te vroeg geoogst wordt en de tomaten te koel vervoerd worden", constateert de Amerikaanse ondezoeker Jinhe Bai. "Ideaal gezien zou je ze rijp moeten oogsten en meteen moeten verkopen - maar dat is niet mogelijk. Het komt er op neer dat het huidige systeem niet is afgestemd op smaakoptimalisatie." Enerzijds logisch: telers moeten geld verdienen en vanuit de consument wordt vooral gelet op prijs, uniformiteit en kleur. "De smaak blijft achter."

Jinhe Bai heeft nu een manier gevonden waarop tomaten minder smaak verliezen als ze te vroeg geoogst en vervolgens gekoeld worden. De groene tomaten werden vijf minuten in een warm bad (50 graden) gedompeld. Daarna kunnen ze gewoon de keten in. Proefpersonen beoordeelden de tomaten als smaakvoller.

Rijpe tomaten hebben geen baat bij de truc.
Publicatiedatum: