Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Filip van Buynder: "Geen zin om ooit nog eens glas te rapen"

Diverse Vlaamse tuinbouwbedrijven gestopt na noodweer in juni

Tholen - In Oost-Vlaanderen was Tweede Pinksterdag dit jaar verre van een feestelijke dag. In de nacht van 9 juni werden diverse glastuinbouwbedrijven opgeschrikt door de zware hagelbuien. Kassen werden vernietigd en de schade liep in de miljoenen. Voor sommigen liepen de schade en verliezen zo hoog op dat ze moesten stoppen met hun bedrijfsvoering. Zo ook aardbeientelers Filip Van Buynder en Gina Dhollander van Die Zoete Laan uit Belsele. Zij teelden hun producten onder 5000 vierkante meter glas. De rest van de teelten stonden onder plastiek overkappingen maar ook deze waren bijzonder zwaar geraakt.

Glas rapen

"Vorige week hebben we onze laatste aardbeien verkocht", vertelt Filip. "Het was een serieuze en moeilijke beslissing om te stoppen, maar eigenlijk zat er voor ons niets anders op. De serre was ruim 25 jaar oud, de zijgevels waren eruit en de roeden waren volledige gedeukt. Het bleek niet meer te herstellen. En zin om ooit nog eens glas te rapen, hadden we ook niet. We hebben deze zomer drie weken lang glas geraapt. Het was verschrikkelijk."



Terugblikkend naar de 9e juni kan hij zich herinneren dat hij 's nachts wakker schrok. "Het gebied waar we zaten was bijzonder zwaar getroffen. Misschien was het nog wel gelukkig dat het 's nachts gebeurde. Anders waren er nog slachtoffers gevallen ook. In totaal zijn vijf glastuinbedrijven bij ons in de buurt gestopt, waarvan er drie eigenaren tegen de pensioenleeftijd zaten. Dat is weer een verschil met ons. Wij zijn nog maar 45."

Verder in de substraten
Hij vervolgt: "Als je terug gaat opstarten heb je veel nieuwe investeringen. Je zou wel weer opnieuw kunnen beginnen, maar nieuwe vergunningen aanvragen is ook in BelgiĆ« niet zo simpel. Daarnaast moet je dan hoger en groter gaan bouwen. Wij stonden dus voor de keuze: gaan we nog 20 jaar verder of slaan we een andere weg in? Na lang wikken en wegen hebben we voor het tweede gekozen. "Zelf ben ik nu enkele dagen geleden gestart bij BVB Substrates. Ik zal me de komende tijd toeleggen op de verkoop van substraten en dan met name de aardbeienteelt. Daarbij komt mijn kennis natuurlijk goed van pas." 



De afzet van Die Zoete Laan ging met name via Veiling Hoogstraten. "Ook hadden we een aardbeienautomaat aan huis. Er zijn heel veel particulieren die het jammer vinden dat we ermee stopten. En natuurlijk vinden we het zelf ook spijtig, maar je moet ook naar de toekomst kijken. Als je opnieuw opstart moet je verder uitbreiden. Tuinbouwbedrijven worden groter. Het is niet dat de teelt stilstaat. We waren nu een middelgroot bedrijf. Opnieuw starten betekende dus ook uitbreiden en dit zagen wij niet echt zitten", besluit Filip. 

Voor meer informatie:
F. Van Buynder-Dhollander
Tuinlaan 52
9111 Belsele
03 766 70 27