Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kenniscentrum Plantenstoffen brengt voedingsclaims groenten in kaart

"Voedingsclaims op groenten zijn kans voor tuinbouw"

Met voedingsclaims op groenten kan de Nederlandse tuinbouwsector zich op (inter)nationaal niveau nog beter onderscheiden. Die conclusie trekt het Kenniscentrum Plantenstoffen op basis van een scan. Axon Advocaten bracht in opdracht van het Kenniscentrum Plantenstoffen in kaart welke voedingsclaims voor de tuinbouw commercieel interessant zijn om toe te voegen aan groenten. Met deze scan wil het Kenniscentrum Plantenstoffen het gebruik van claims stimuleren.

Axon Advocaten selecteerde 13 van de 29 toegestane voedingsclaims die volgens het kantoor uit marketingoogpunt waardevol zijn voor veredelaars, telers en andere tuinbouwbedrijven. Daarbij geeft Axon Advocaten een toelichting op de voorwaarden voor gebruik. Een voorbeeld van zo'n voedingsclaim is 'vezelrijk'. Binnen deze selectie van claims bevindt zich een aparte groep die specifiek betrekking heeft op vitaminen en mineralen. Van de 27 vitaminen en mineralen die zijn toegestaan zijn er 16 potentieel interessant voor groenten. Een voorbeeld daarvan is 'bron van vitamine A'.

Kwaliteitslabel
Voedingsclaims hebben voordelen. Niet alleen bieden deze de kans specifieke informatie over nutriënten in een groente te geven. Ook kan een voedingsclaim productverbetering stimuleren. Nu bekend is welke voedingsclaims relevant zijn voor groenten wordt het mogelijk de marketing daarop aan te passen of het product gericht te veredelen of te telen. Wel moet rekening worden gehouden met het feit dat de hoeveelheid nutriënten per gewas kan variëren. Teeltvoorwaarden (zon, bodem, water, temperatuur) kunnen verschillen en een portie kent geen standaard omvang.

"Hoe kunnen we ons met het gebruik van inhoudsstoffen uit groenten op internationaal niveau profileren? Die vraag hebben wij vooraf centraal gesteld. Wij denken dat er kansen liggen om met behulp van voedingsclaims onderscheidend te zijn. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat een tomaat zodanig wordt veredeld, dat deze een stof bevat die een gezondheidsbevorderend effect heeft. Als 'beloning' mag een kwaliteitslabel in de vorm van een voedingsclaim op de verpakking", zegt directeur Leon Mur van het Kenniscentrum Plantenstoffen.

Het Kenniscentrum Plantenstoffen en nauw betrokken partners gebruiken de resultaten van de inventarisatie om de groente- en fruitkolom te informeren over de mogelijkheden. Sinds de European Food and Safety Authority (EFSA) in 2012 met aangepaste regelgeving kwam, heerst op sommige plaatsen onduidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan. Telers, handelaren en verwerkers zijn in sommige gevallen terughoudend geworden in het gebruik van voedingsclaims, merkt de sector. Mogelijk kan de inventarisatie hierin verandering brengen. De uitkomsten daarvan zijn vrij toegankelijk op de website van het Kenniscentrum Plantenstoffen.

Publicatiedatum: