Fair Produce zoekt verbreding naar andere sectoren
Uli Schnier
Inmiddels is 90 tot 95% van de productie- en handelsbedrijven in de champignonsector Fair Produce-gecertificeerd. "We hebben met Fair Produce bereikt dat er zowel bij producenten als handel de consensus is ontstaan dat je mensen eerlijk moet belonen, ook omdat het uiteindelijk naar jezelf terugslaat als je dit niet doet. Ook deze sector heeft een enorme margedruk en de drang om zoveel mogelijk kosten te besparen is hoog. Dan wordt ook naar de loonkosten gekeken. Intussen is de consensus wel sterk dat je er niet mee komt als je mensen niet eerlijk beloont."
"Er vinden regelmatig audits plaats bij de gecertificeerde bedrijven. Er zal gerust iemand ergens wel eens over de schreef gaan, maar lang niet meer op die schaal die er ooit geweest is", vertelt Uli. Doelstelling is ook om de laatste 5-10% nog over te halen. We zijn met deze mensen in gesprek. Deze handel- en productiebedrijven hebben er verschillende redenen voor, maar in de kern zitten zijn heel dicht tegen ons gedachtegoed aan en op een gegeven moment zullen we de laatste rest ook wel aan boord, hopen we."
Met het komend seizoen voor de boeg, zoekt Fair Produce vooral de verbreding naar andere sectoren. "We voeren oriƫnterende gesprekken en zijn die nu aan het finetunen om er komend seizoen, links- of rechtsom, mee aan de slag te gaan. Je moet dan denken aan de arbeidsintensieve producten, zoals de open teelten, maar we voeren ook gesprekken in de glastuinbouw."