Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Munt uit kassen niet te vergelijken met Marokkaanse munt”

Tholen - Toen Yesid jaren geleden voor het eerst muntthee dronk in een Neder-landse zaak, dacht hij maar één ding: dat kan beter. In 2009 importeerde hij voor het eerst munt uit Marokko en inmiddels levert hij wekelijks zo'n 200 kilo aan de Nederlandse horeca.

Verse muntthee is niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Toch wordt er op veel plaatsen nog thee geserveerd die volgens Yesid niet te vergelijken is met Marokkaanse muntthee. Als geboren Marokkaan is hij groot geworden met de smaak van Marokkaanse muntthee en wist hij als geen andere dat de thee die in Nederland gedronken wordt beter kon. Hij begon zich te verdiepen in de bewaring van munt en zocht contact met Marokkaanse producenten en handelaren. "In Marokkaanse winkels kun je altijd al verse munt en andere kruiden kopen, maar voor de Nederlandse markt was het vrij nieuw. Met name de bewaring is een belangrijk punt, want het kan niet zo zijn dat je een product dat wordt ingevlogen al na een dag moet weggooien. Uit mijn horecaverleden weet ik dat munt vaak op water wordt gezet, maar dat werkt maar tien minuten. Daarna trekt de muntolie in het water en wordt de munt slap en smakeloos. Munt is minimaal een week te bewaren wanneer je deze gekoeld, bij een temperatuur van 4-5 graden, in een afgesloten zak of bak bewaart en deze regelmatig keert." Yesid begon met het verspreiden van samples onder Nederlandse horecaondernemers en al snel viel de munt zo in de smaak dat hij een vaste klantenkring kon opbouwen. Vandaag de dag heeft hij zo'n 120 afnemers in de Randstad en is zijn bedrijf Spicata, de Latijnse naam voor munt, een begrip in de Nederlandse horeca.



Marokko is echt een theeland. Al zeker 1000 jaar drinken Marokkanen heet water met verse munt. Muntthee, oftewel tay b'n nana, wordt meestal in een special theepot gezet. Eerst wordt groene thee gemaakt, dat dagelijks de hele dag door wordt gedronken. Vervolgens wordt een grote hoeveelheid suiker toegevoegd, evenals een flinke bos munt met geknakte takjes voor extra smaak. De thee wordt voor het serveren drie keer in een theeglas geschonken en teruggegoten om de thee goed te mengen. Er zijn vele verschillende muntsoorten. In Nederland kennen we vooral de Aarmunt. Marokkaanse munt is herkenbaar aan roodgroene takken.

Marokkaanse kruiden komen direct van het land en afgebonden binnen 48 uur aan in Nederland, middels gekoelde luchtvracht. Yesid ontvangt twee of driemaal per week een lading verse munt, waarvan een groot deel direct wordt geleverd aan Marokkaanse klanten. De munt voor de Nederlandse horeca wordt per pond verpakt. "Het wassen, verpakken en bezorgen van de munt doe ik allemaal zelf. Ik vind het belangrijk om zelf contact te onderhouden met mijn klanten. Zeker in het begin was het nodig om ondernemers uit te leggen hoe men het best muntthee maakt. Hier was men gewend om een hele bos munt in een glas heet water te stoppen, maar de lekkerste thee krijg je door één of twee takjes te nemen, deze te knakken, in een glas te stoppen en hier vervolgens heet water over te gieten. Door de takjes te knakken, komt de muntolie vrij en daardoor krijg je de lekkere aromatische smaak."


Hij vertelt dat de aroma sterk afhankelijk is van de voedingsbodem en het aantal zonuren. Alle munt van Spicata wordt in de buitenlucht geteeld. De producties bevinden zich rond Casablanca en in een gebied tot 120 kilometer ten zuiden van deze stad. Er wordt ook steeds meer munt geteeld in kassen in Spanje, maar deze munt is volgens hem niet te vergelijken met de Marokkaanse. "Munt gedijt het best op zanderige gronden met veel zon. Wind maakt dat de takken dikker worden, precies waar de meeste smaak zit", legt hij uit. "Marokkaanse munt is wel wat duurder dan munt uit Israël, maar de smaak en kwaliteit is dan ook beter. We merken dat steeds meer horeca-ondernemers dit gaan waarderen. Een pondsverpakkiging kost bij ons € 7,24 en daarvan kan men zo'n 30 glazen muntthee maken."



In het voor- en najaar is de vraag naar munt het grootst. In de zomer levert Spicata ook veel aan strandtenten, die de munt gebruiken voor cocktails zoals de populaire mojito. De klantenkring neemt nog steeds toe. Yesid is dan ook op zoek naar een betrouwbare partner om de distributie van hem over te nemen. "Ondanks dat ik het belangrijk vind om direct in contact te komen met klanten kost de bezorging me eigenlijk te veel tijd. Hopelijk vind ik snel iemand die enige kennis heeft van het product en de horeca en mij kan gaan helpen", besluit hij.

Yesid: 06 4230 8418
versemunt@portoport.nl