Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Limburg neemt regie in Greenport Venlo

De provincie Limburg neemt de regie om Greenport Venlo uit te bouwen tot een absolute Europese topper op het gebied van land- en tuinbouw, voeding, maakindustrie en logistiek. Daartoe wordt tussen 2016 en 2025 flink geïnvesteerd, met name in onderwijs en innovatieprogramma's evenals in het oprichten van een campusorganisatie. De focus op 'cross-over' thema's als gezonde en veilige voeding en biobased economy zorgt tegelijk voor een directe verbinding met en versterking van het campusnetwerk Brightlands in Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen. Dit staat in het plan van aanpak Greenport Venlo, dat Gedeputeerde Staten van Limburg deze week hebben vastgesteld en naar Provinciale Staten hebben gestuurd. Die neemt daarover op 31 oktober een besluit.

De provincie neemt het voortouw omdat de gemeenten in het gebied onvoldoende zijn toegerust om Greenport Venlo naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast ontbreekt in het gebied een groter trekker voor de campusontwikkeling, zoals DSM, Sabic en het Maastricht UMC+ in Zuid-Limburg.

Plan van aanpak

Het plan van aanpak gaat uit van twee 'landschappen': het werklandschap en het kennislandschap. Beide landschappen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is evident dat de campusontwikkeling alleen succesvol zal zijn als sprake is van een goed toegerust en qua organisatie en exploitatie adequaat 'werklandschap'. Omgekeerd kan het 'werklandschap 'alleen floreren als de campus de innovatie en groei van de regio faciliteer en bevordert.

Structuren vereenvoudigd

Om het plan van aanpak uit te voeren worden allereerst de huidige structuren in Greenport Venlo vereenvoudigd. Daartoe wordt de uitvoeringsorganisatie van Development Company Greenport Venlo (DCGV) en Trade Port Noord (TPN) vervlochten tot één ontwikkelbedrijf; waarbij ook Venlo Greenpark kan aansluiten. Het Greenport Venlo Innovation Center en de Stichting Greenport Venlo wordt opgeheven.


Bron: Provincie Limburg
Publicatiedatum: