"Jan Segers: "Langzame groei in AGF-vervoer voor Belgische en Franse markt"

Kuehne+Nagel breidt perishables logistiek netwerk uit in België

Tholen – Sinds dit jaar behandelt Kuehne+Nagel ook perishables in België. Enkele maanden geleden werd geïnvesteerd in twee nieuwe loodsen in Zaventhem en Luik, speciaal voor perishables, met name bloemen en AGF. Eerst liet Kuehne+Nagel Nederland dit doen door een onderaannemer, maar dit jaar besloten ze het heft in eigen handen te nemen. Volgens Jan Segers, de National Key Accountmanager van Kuehne+Nagel Perishables is er nu een alternatief voor de klant. Er was eerst één aanbieder, maar nu kan worden gekozen. De markt juicht toe dat er nu gezonde concurrentie is."


Kuehne+Nagel Brussel (Zaventem)

Kuehne+Nagel was niet eerder zelf actief met de logistiek van perishables in België. Jan: "Niemand was er echt mee bezig en ze hadden hier ook niet de mensen en de kennis. Ik ken de sector en zag wat er hier gedaan werd, toen ben ik in gesprek gegaan met Kuehne+Nagel. De volumes werden zo groot en het was een mooi opportuun voor Kuehne+Nagel om het zelf te doen. Daarnaast werd het ook een commerciële noodzaak om het logistieke plaatje intern te houden. Ik ben hier dit jaar gekomen om het 'perishables-gedeelte' op me te nemen. Dit is geleidelijk aan opgebouwd. Eerst de infrastructuur, daarna de mensen, zodat we een goede service kunnen bieden. We zijn er klaar voor, we kunnen nu realiseren wat de klant vraagt."

Kuehne+Nagel België
"Kuehne+Nagel België is sterk in luchtvracht en zeevracht. We hebben hier een achttal vestigingen en in België zijn we zeer sterk vertegenwoordigd in de contractlogistiek, waaronder ook 3pl en 4pl-activiteiten. De laatste twee investeringen in dit land waren in Luik en Zaventem Airport, daar zijn twee opslagplaatsen geopend voor perishables. Dit is voor het grootste deel nog bloemen, maar we zullen de komende jaren meer en meer AGF gaan vervoeren voor Belgische en Franse klanten, zowel import als export. We werken veel samen met Nederland en breiden zo ons netwerk uit. De perishables die nu nog in België binnenkomen zijn met name bestemd voor Nederland, maar er zal ook steeds meer voor België en Frankrijk arriveren."


Kuehne+Nagel Luik
 
Groot logistiek web
"Bij groenten en fruit is het van groot belang dat de aanvoerlijnen en verwerkingslijnen zo kort mogelijk zijn. De enige mogelijkheid om dit te realiseren is door een samenwerking met handlingagents in beide airports die eerstelijns zijn en daar proberen 'in house' eerstelijns een warehouse te maken voor onszelf. Dit is gelukt en nu hebben we zelf 24/7 toegang, inclusief een inspectiepost van FAVV. We zitten effectief zeer vlakbij de vliegtuigen. Op dit moment is het aandeel bloemen nog 95%. AGF begint nu langzaam te lopen. Ons grote voordeel ten opzichte van de concurrentie is ons eigen truckingsnetwerk waar we overal goede verbindingen hebben. Al onze vestigingen in Nederland en België zijn nauw verbonden door middel van ons logistieke 'web' en daarnaast hebben we natuurlijk ook een wereldwijd netwerk. We maken gebruik van de KNFreshChain om alles zo vers mogelijk en zo snel mogelijk bij de klant te brengen."


Jan Segers

Compleet concept
Volgens Jan is er een lichte stijging in het gebruik van luchtvracht te zien. "Natuurlijk gaan er mensen over op reefer, maar de realiteit is dat er ook veel luchtvracht wordt gebruikt als een product op tijd moet zijn door een mislukte oogst of verkeerde planning. Ons aandeel zeevracht is een stuk groter hier. Als we alles op het gebied van perishables in de luchthavens op een rijtje hebben, gaan we ons ook de reefers in Antwerpen verder uitbouwen. Eerst moet de luchtvracht een beetje lopen en dan kunnen we geleidelijk aan ook het reefergebeuren 'in house' houden. We gaan Kuehne+Nagel België volledig op de kaart zetten op het gebied van perishables-logistiek. We stoppen niet bij luchtvracht, maar bieden een volledig concept van A tot Z."

Snelheid van groot belang
Volgens Jan zien luchtvaartmaatschappijen AGF graag komen. "Er kan weinig misgaan, maar het moet wel snel gebeuren. We garanderen dat alle producten binnen een bepaald aantal uren bij de klant zijn, want dat hangt helemaal af van de bestemming en transit. Natuurlijk proberen we alles zo snel mogelijk te leveren. Sowieso houden we bij vertrek en bestemming de inklaring- en behandelingstijden zo kort mogelijk. En dat tegen een concurrerende prijs. Klanten reageren tot nu toe heel positief, sommigen zijn nog afwachtend omdat we dat zelf ook nog zijn. We waren nu net iets te laat om het begin van het seizoen meer te nemen en er starten veel bedrijven bij ons na de eerste piek. We willen onze klanten een volledig concept aanbieden met de juiste prijs/kwaliteitsverhouding. We zoeken altijd de beste oplossing en houden de lijnen kort. De koudeketen hebben we in eigen handen en de tussenpersonen moeten er zo veel mogelijk uit."
West-Afrika
"Kuehne+Nagel is wereldwijd actief, maar de perishables vertegenwoordiging in West-Afrika is nog een blinde vlek. Dus de Kuehne+Nagel groep was niet sterk daar, maar dat gaat veranderen. Wij willen de markt daar verder ontwikkelen. We zijn ook aan het samenwerken met Nederlandse collega's, zodat we de komende jaren meer van die West-Afrikaanse markt kunnen aanbieden aan onze Belgische, Nederlandse en Franse klanten", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Segers
Kuehne & Nagel nv
Brucargo 751
1931 Brucargo - België
T: +32 (0)2 752 29 53
F: + 32 (0) 752 29 62
Mobile +32 (0)475 86 19 65
Jan.Segers@kuehne-nagel.com
www.kuehne-nagel.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven