Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uittreders vertegenwoordigen 70% Nederlandse blauwebessenomzet ZON

Blauwebessentelers tekenen uit bij ZON met intentie Sunberry over te nemen

Tholen - Een aantal blauwebessentelers, verantwoordelijk voor zo'n 70% van de omzet van blauwe bessen van Nederlandse telers bij ZON fruit & vegetables, heeft aangegeven de afzetorganisatie per 1 januari 2014 te verlaten. De intentie is om Sunberry International over te nemen. Wel zijn de onderhandelingen over een mogelijk vervolg van de samenwerking nog gaande. Wat de situatie extra complex maakt, is dat drie van deze telers aandelen hebben in de sapfabriek Vitazon.

"De grote jongens"
Teler Theo Douven, die geen aandeelhouder is van Vitazon omdat hij met zijn eigen bedrijf al bessen verwerkt, is één van de uittreders. Hij spreekt van een handvol telers die het lidmaatschap heeft opgezegd. "Maar het zijn wel de grote jongens. De telers, die aandeelhouder zijn van Vitazon, hebben nog wel verplichtingen richting ZON. Dus hoe dat zich gaat verhouden in relatie met het aftreden is nog een beetje onduidelijk, maar dat is niet mijn zaak. Ik weet dat Vitazon een moeilijke start heeft gehad, maar verder wil ik daar geen mededelingen over doen."

Hoeveel telers er precies zijn uitgetreden, is nog niet precies helder. "Een aantal telers heeft mij bericht dat ze uitgetekend hebben en dat is de kern die in het verleden heel intensief heeft samengewerkt binnen het Dutch Blueberry Collective (DBC). Van een aantal telers weet ik nog niet of ze uitgetekend hebben." Het terugtreden van Harm Valckx als directeur van Sun Berry International, Blueberry World en Vitazon Foods heeft volgens Theo geen invloed op het besluit gehad. "Harm behoort bij mijn weten niet tot de uittreders. Hij staat wel sympathiek ten opzichte van het voorstel van de uittreders om Sunberry International over te nemen en zal in dat geval daar ook in mee gaan."

Organisatie- versus telersbelang
De teler benadrukt dat men een goede indruk heeft dat ZON-directeur Gerjo Scheringa eruit wil komen met de onderhandelingen, die inmiddels zijn ingezet. "Onze ervaring was dat de meeste directies naarmate ze langer bij ZON werkzaam waren meer verstrikt raakten in de organisatie en het organisatiebelang meer voor ogen hadden dan het belang van de telers. Ten aanzien van Gerjo Scheringa is dat niet het geval op dit moment. Maar wij willen geen zaken doen met een directie die er op dit moment zit, want als die verdwijnt - en dat gaat bij ZON vaak snel - dan zijn we ook al het vertrouwen weer kwijt. We willen zaken doen om er op termijn wel uit te komen."

Volgens Theo is de kans dat men eruit komt met ZON reëel. "Op dit moment is men zich een beetje aan het verstoppen achter de GMO. Drie jaar terug toen de GMO-voorwaarden in de statuten van de veiling gedraaid werden, heb ik al gewaarschuwd dat de telers monddood werden gemaakt. Het doel van de telers is om binnen de samenwerking een goede prijs voor hun groenten en fruit te krijgen. Dat hoef niet de hoofdprijs te zijn, maar moet ook niet onder de kostprijs liggen. Dat gebeurt al enkele jaren onvoldoende. Het bestuur heeft samen met de RvC toch gemeend dat te moeten doorzetten met als gevolg dat de inspraak van telers nul is en de organisatie ontzettend stroperig is geworden. Het GMO is ook een onbetrouwbare organisatie gebleken. Men draait toegezegde subsidies met een terugwerkende kracht van twee/drie jaar terug en met zo'n organisatie willen wij geen zaken doen."

Vernieuwingsslag
Douven verwijt ZON een gebrek aan verkoopstrategie. "Met blauwe bessen hadden we bijvoorbeeld een aantal telers die aan de bovenkant van de markt zaten en 'Engelandwaardige' bessen teelden. Er waren er ook een aantal die dat niet konden en die bessen brachten minder op. Ondanks die prijsverschillen kwam alles in een pool terecht en werden de verschillen 'weggemiddeld' en kregen de telers die de mindere bessen leverden ongeveer hetzelfde uitbetaald als degenen die de betere bessen leverden. Dat is niet meer van deze tijd om dat zo te blijven doen. Voor ons is dat een hoofdreden om een vernieuwingsslag te maken."

Eerder hield ZON de paprikatelers van Pamosa met de grootste moeite binnenboord. Tegenover GF Actueel bevestigt algemeen directeur Gerjo Scheringa dat er onvrede bij de blauwe bessentelers heerst, maar dat hij in overleg is met de telers om de problemen op te lossen. De woordvoerder geeft aan dat er "lopende de constructieve gesprekken met de blauwebessentelers, even geen nadere mededelingen naar buiten worden gedaan."