Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Polen verhoogt controles nu Russische komkommerimport stijgt"

De import van kaskomkommers uit Rusland leidt tot strengere controles in Polen, wat zowel de importvolumes als de mogelijke wederuitvoer onder foutieve herkomst beïnvloedt. Uit gegevens van Eurostat blijkt dat de totale Russische landbouwexport naar de EU in januari 2025 met 79% is gedaald ten opzichte van januari 2024. De export van verse komkommers uit Rusland steeg echter aanzienlijk in het voorjaar van 2025 en bereikte het hoogste niveau in vier jaar.

Volgens berichten kochten Poolse bedrijven in maart 2025 2.100 ton Russische komkommers voor 2,7 miljoen euro, een 2,5-voudige toename ten opzichte van februari, meldt growhow.com. Van de 3,25 miljoen euro die Polen die maand aan komkommerimport uitgaf, was 83% afkomstig uit Rusland, waardoor Polen de belangrijkste EU-importeur van Russische komkommers werd. Andere leveranciers waren onder meer Turkije, Wit-Rusland en Oekraïne.

Na deze toename verscherpte IJHARS, de Poolse Voedselkwaliteitsinspectie, de controle. In het eerste kwartaal van 2025 inspecteerden ze 125 partijen Russische komkommers met een gewicht van meer dan 2.000 ton, waarbij alle voldeden aan de wettelijke eisen bij inspectie. Desondanks werden meerdere afwijkingen in de herkomstaanduiding ontdekt.

Etiketteringsinbreuken omvatten het ontbreken van een herkomstaanduiding op documenten of foutieve etikettering, evenals de verkoop van grote hoeveelheden zonder herkomstinformatie. Dergelijke praktijken kunnen oorsprongsvervanging mogelijk maken, wat in strijd is met de wetgeving.

Poolse telers hebben eerder geprotesteerd tegen Oekraïense landbouwimport, maar reageren grotendeels niet op de toenemende stroom van Russische producten op de markt.

Bron: EastFruit