Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologie had duidelijk invloed op plaagdruk in tomatenteelt zonder zwavel

De resultaten van de demonstratiepilot 'Tomaat zonder zwavel' zijn nu beschikbaar. Deze pilot, uitgevoerd binnen het project Kas als Ecosysteem, onderzocht de effectiviteit van biologische bestrijdingsstrategieën tegen plagen zoals tomatenroestmijt en Turkse mot. Het volledige rapport is op Kennis in je Kas beschikbaar voor tomatentelers en andere geïnteresseerden.

In 2024 werd in twee experimentele kassen van Vertify een demonstratieteelt uitgevoerd met cocktailtomaten van de cultivar Annico Cove. Doel was het testen van verschillende strategieën voor biologische gewasbescherming.

De resultaten van de demonstratie bevestigen dat biologische bestrijdingsstrategieën een belangrijke rol kunnen spelen in de tomatenteelt. Hoewel sommige methoden nog verdere optimalisatie vereisen, tonen de uitkomsten aan dat een geïntegreerde aanpak plagen effectief kan beheersen. De belangrijkste conclusies:

  • Macrolophus is een krachtige, brede plaagbestrijder en verlaagt de populatie van wittevlieg, bladluis en spint aanzienlijk.
  • Pronematus kan tomatenroestmijt effectief beheersen, mits de teeltomstandigheden gunstig zijn.
  • Trichogramma sluipwespen kunnen rupsenpopulaties onder controle houden, vooral in combinatie met Macrolophus.
  • PATS-C detectiesysteem helpt bij vroege signalering van motten, waardoor gerichte ingrepen mogelijk zijn.

Volledig biologische bestrijding zonder chemische ingrepen blijft een uitdaging, vooral bij meeldauw, waar correctiebespuitingen nodig waren. De resultaten uit deze pilot bieden echter belangrijke handvatten voor de toekomst van geïntegreerde gewasbescherming.

Deze demonstratiepilot is voor 50% gefinancierd door het praktijkprogramma Plantgezondheid en stichting Kennis in je Kas (KijK), en voor de andere 50% door de Gewascoöperatie Tomaat. Daarnaast leverden de betrokken partijen (Biobest, Bioline en Pats) een inkind bijdrage door biologische bestrijders te introduceren, monitoring uit te voeren en verslaglegging te verzorgen. Vertify was verantwoordelijk voor de teelt.

Bron: Kennis in je Kas

Publicatiedatum: