Tholen - "Met de markt voor de kruiden gaat het goed, we hebben het afgelopen jaar een groei kunnen verwezenlijken van maar liefst 30 procent in eigen productie en 10 procent in het algemeen," zeggen Jorne Leemans en Jolien Vanden Berghe in dit eerder in vakblad Primeur verschenen artikel. De twee staan sinds 2024 als nieuwe generatie aan het roer staan van het familiebedrijf Dilpack, dat is gericht op het verpakken en leveren van verse kruiden, pepers, salade, alle soorten radijs, bosuien, eetbare bloemen en tuinkers uit eigen teelt.
Jolien Vanden Berghe en Jorne Leemans staan sinds 2024 aan het roer van familiebedrijf Dilpack
Waar het bedrijf voorheen vooral de Belgische en de Nederlandse markt bediende, is er ook internationaal gezien een groeiende vraag, stelt Jolien vast. "We zien een sterke uplift in export naar buurlanden, maar ook naar verder gelegen markten."
Oregano in opmars
Jorne ziet dat vooral de klassiekers als koriander, bieslook, munt en dille goed blijven presteren. Daarnaast merkt hij dat oregano aan een opmars bezig is. "In België is dat in de winkel nog niet altijd beschikbaar en daar zouden we graag verandering in zien komen, omdat we merken dat er meer vraag naar oregano begint te komen. In de keuken van het Midden-Oosten – die we steeds meer zien overkomen – wordt naast tijm en rozemarijn veel oregano gebruikt."
De vraag wordt vaak ook gedreven door internationale feestdagen, merkt Jolien op. "Voor bijvoorbeeld het Chinees Nieuwjaar is er meer vraag naar koriander en gember, terwijl er tijdens Islamitische feestdagen meer vraag is koriander en peterselie en met de kerstdagen en nieuwjaar wordt er bijvoorbeeld meer bieslook en dille gevraagd."
Goede voorbereiding
Omdat deze specifieke vraag maar voor een korte periode is, vraagt het om een goede voorbereiding, laat Jolien weten. "Als we twee dagen te laat afkomen met onze producten, is het al gedaan. Daarom proberen we goed in te spelen op de vraag van klanten en zijn we in regelmatig contact met hen om dit af te stemmen."
Dilpack produceert zowel kruiden in de vollegrond als in de kas
Waar 2024 voor Dilpack in het teken stond van groei, is dat ook voor 2025 een topprioriteit, geeft Jolien aan. "Wij willen graag groeien, maar wel in een duurzame context, zodat de groei gestaag en kwaliteitsvol is." Kern daarbij is om in te spelen op de vraag van de consument. Dilpack doet dat onder meer door in toenemende mate te focussen op eigen en lokale productie. "Daarmee hebben we ook risico's rond bijvoorbeeld MRL's, kwaliteit en beschikbaarheid beter in de hand. We kunnen veel sneller informeren en inspelen op klantvragen."
Lage MRL's
Het beleid rondom MRL's heeft Dilpack tot hoeksteen gemaakt. "We zetten in op lage MRL's in combinatie met topkwaliteit. Als een collega-teler niet kan voldoen aan de gewenste lage MRL's is dat sinds dit jaar reden voor uitsluiting, want we willen echt inzetten op een kwaliteitsproduct, dat ook echt gezond is en waar lekker mee gekookt kan worden."
Overigens zijn de medewerkers voor Dilpack ook een overweging om met lage MRL's te werken. "Een van de redenen waarom we zoveel belang hechten aan lage MRL's, is dat we willen dat onze mensen kunnen werken met gezonde producten waar we allemaal achter staan." Het is onderdeel van nieuw personeelsbeleid, geeft Jolien aan. "Sinds 2024 hebben we een nieuwe koers ingezet voor onze medewerkers, want zij zijn de motor van ons bedrijf. Zo organiseren we bijvoorbeeld groepsactiviteiten om het teamgevoel te versterken en zorgen we wekelijks voor gezonde snacks en vers fruit. Zo bouwen we samen aan een gezonde en motiverende werkomgeving."
Hoewel er meer focus is op lokale teelt, wil dat niet zeggen dat er geen sprake is van import. "We hebben onze buitenlandse telers natuurlijk ook nodig en hebben met hen duurzame relaties opgebouwd in de afgelopen jaren. Als er klimatologische problemen als hittegolven of extreme regenval zijn, kunnen we makkelijker switchen van origine en zo producten aanbieden waar we helemaal achterstaan."
Dilpack ziet dat de vraag naar kruiden onder meer wordt gedreven door internationale feestdagen
Klimaat
Overigens ziet Dilpack wel dat die klimatologische omstandigheden een steeds grotere rol gaan spelen. "We zien dat het klimaat steeds extremer kan uithalen. Wij proberen daar door goede communicatie en kort op de bal te spelen tegenwicht aan te bieden. Wat wij zelf doen is gewassen voor buitenteelt uitkiezen die wat harder zijn en ook kruiden die in de kas geteeld moeten worden voor bescherming en kwaliteit. Onze grootste uitdaging is een goed product en we counteren dat met lokale teelt, onze toppartners en duurzame samenwerkingen," aldus Jolien.
Die duurzame samenwerkingen strekken zich ook uit tot het sociale vlak, geeft Jorne aan. "Het gaat veel verder dan alleen het bestellen van een pallet kruiden. Er zijn ook sociale projecten die we steunen. Bijvoorbeeld in Kenia steunen wij een aantal scholen waar de leerlingen dagelijks een warme maaltijd krijgen. Want met een gevulde maag presteer je beter. Dit partnership in Kenia is iets wat we vorig jaar hebben vastgenomen."
Dilpack heeft afgelopen jaar de eigen productie van kruiden met 30 procent uitgebreid
Uitbreiding van de vloot
Het afgelopen jaar heeft Dilpack ook gebruikt om intern de zaken op punt te zetten, laat Jorne weten. "We hebben nieuwe mensen aan boord en de zaken draaien goed, waardoor we klaar zijn voor de volgende groei. In 2025 gaan we onze vloot met 20 procent uitbreiden. Met groei zullen we altijd bepaalde zaken moeten aanpassen."
Daarnaast was er in 2024 ook meer aandacht voor de biologische categorie en is het biologische assortiment uitgebreid, merkt Jorne op. "De afzet van biologische kruiden is iets wat elk jaar gestaag groeit. Ook hier proberen we de vraag van de klant in te vullen. We hebben de klassiekers als koriander en munt, maar kunnen ook rucola of baby spinazie biologisch aanbieden op wens van de klant in flowpack, punnets, schaaltjes of boxen verpakt onder private of ons eigen label."
Dilpack levert ook een assortiment eetbare bloemen
Foodwaste en kwaliteit meewegen
Qua verpakking stelt Jorne vast dat hoewel ook een kartonnen punnet wordt aangeboden, er door de klant nog vaak naar plastic wordt gegrepen. "Karton is niet altijd ideaal voor onze producten, omdat een bepaalde vochtigheidsgraad nodig is om kruiden te bewaren. Wij moeten natuurlijk een houdbaarheid kunnen garanderen en de consument moet het product ook nog kunnen gebruiken. Dus in het hele duurzaamheidsverhaal is het niet onbelangrijk om ook de foodwaste en de kwaliteit van de kruiden mee te wegen."
Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Dilpack bvba
Brusselstraat 150
1702 Groot-Bijgaarden
Tel: +32 (0)2 430 24 70
[email protected]
http://dilpack.be/
Taste Up bvba
Brusselstraat 150
1702 Groot-Bijgaarden
Tel: +31 (0) 477879440
[email protected]
https://www.tasteup.be