Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Goede telers halen het maximale uit dit speciale ras”

Tholen - Een koerier bracht onlangs een speciale lading rechtstreeks vanuit Duitse kas naar België. In het busje: Kazuti-tomaten. Het ras van veredelingsbedrijf HW Seeds wordt in Duitsland exclusief geteeld door telers van Gemüsering. "Zij slagen erin het maximale uit dit premiumras te halen", zegt Roel Huisman van HW Seeds. En dat blijkt, want het ras is na beoordeling van top chefs met de hoogste score van drie sterren bekroond door het Internationale Taste Institute.

Het ras van HW Seeds wordt sinds enkele jaren in verschillende landen geteeld door geselecteerde licentiehouders. In Duitsland staat het ras al drie jaar in kassen in Zorbau (Saksen-Anhalt) en Schkölen (Thüringen). De oogst uit die kassen wordt exclusief op de Duitse markt gebracht. Roel: "Deze exclusiviteit geeft de klant de kans een merk te bouwen."

Smaakbeleving
De tomaten die meededen in de wedstrijd zijn geteeld door Thomas Henninger van Gemüsering Zorbau. Lukas Scholz van Gemüsering vertelt dat hij in Zorbau en Schkölen tussen de dertig en veertig tomatensoorten teelt. "In Zorbau telen ze ook onder LED. De zomerteelt vindt vooral in Schkölen plaats. Door de combinatie van de twee locaties kunnen we een belangrijk deel van het assortiment - waaronder Piccolo en Kazuti - twaalf maanden per jaar aanbieden. Zo kunnen we een tweesporenbeleid voeren en onze klanten in de handel het hele jaar door tomaten uit twee prijssegmenten aanbieden."

Kazuti is het premiumsegment voor Gemüsering. Dat komt door de bijzondere eigenschappen van het ras. Kazuti valt op met umami-smaak. HW Seeds besloot enkele jaren geleden speciale eigenschappen uit Japanse rassen in te kruisen in het eigen assortiment. Roel: "De smaakbeleving in Japan is heel anders."


Thomas Henninger met cherrytomaat Kazuti in de kas in Schkölen

Premium
Het is een speciale smaakbeleving die je in Europa nog niet zo bekend is, weet hij, maar inmiddels wel in o.a. Duitsland en ook in Oostenrijk en Noord-Amerika. Daar, in de VS en in Canada, teelt Nature Fresh Farms het ras en heeft er een merk, Hiiros, omheen gebouwd. De premiumtomaat is in Duitsland tot nu toe uitsluitend onder het eigen merk van de betreffende retailer te vinden, in de 180 of 200 gram kartonnen verpakking.

Prijsmatig liggen de Kazuti-tomaten in Duitsland iets boven het gemiddelde prijsniveau van premiumcherrytomaten, deelt Lukas. "We willen de prijzen aantrekkelijk houden om zoveel mogelijk een breed publiek aan te spreken. De uitdaging is om de productiekosten zodanig onder controle te krijgen dat het ook daadwerkelijk mogelijk is om prijscompetitief te blijven. We zijn ook van mening dat kwalitatief hoogwaardige producten nog steeds hun bestaansrecht hebben. Juist in tijden waarin men wat meer op het geld let, is het belangrijk om een product aan te bieden waarmee men zich kwalitatief kan onderscheiden." Daarbij merkt hij wel op dat Gemüsering de inflatiegerelateerde prijsgevoeligheid niet zozeer in het premiumsegment, maar meer in het instapsegment waarneemt.


Kazuti in Duitse teelt

Uitbreiding teelt in Duitsland
Kazuti wordt in Zorbau en Schkölen op elk 1,5 ha geteeld. Scholz: "Interessant is dat de opbrengsten in de winter zelfs iets hoger zijn, wat duidelijk te danken is aan de belichting, klimaatregeling en de algeheel optimale teeltomstandigheden. Dankzij het goede energieconcept konden we zowel in de winter van 22/23 als 23/24 volop belichten, terwijl veel andere kassen in binnen- en buitenland energie moesten besparen. Dit is uiteindelijk terug te zien in de kwaliteit. We zijn tot nu toe uiterst tevreden geweest met de Brix-waarde, de houdbaarheid, de textuur en het vruchtgewicht van onze tomaten."

In de traditioneel lichtarme maanden februari en maart zijn de opbrengsten doorgaans iets lager, vervolgt hij. "In week 27 wordt het seizoen in Zorbau afgesloten, tot half september gaan we dan uitsluitend verder met onze zomerproductie. We hebben de teeltwisseling in Zorbau bewust naar voren gehaald om in de herfst weer volop op de markt te zijn."

Eind november wordt ook de teelt in Schkölen dan geruimd. "We onderzoeken momenteel ook of een uitbreiding van het areaal voor Kazuti in Zorbau mogelijk is, aangezien we - ondanks de alomtegenwoordige thema's zoals energie en inflatie - vaststellen dat premiumtomaten van eigen bodem nog steeds populair zijn."Resistentie
Bij HW Seeds juichen ze eventuele uitbreiding met het al meermaals prijswinnende ras toe. Naast de zojuist behaalde drie sterren won het ras in 2021 en 2022 al prijzen in de VS en Canada. "En ook dit jaar scoorde het ras weer goed bij consumenten met als resultaat de Good House Keeping Award."

Tussen het winnen van prijzen door zijn ze op de eigen veredelingslocatie in Winschoten bezig weer nieuwe stappen te zetten met het tomatenras, waarbij momenteel de focus ligt op ToBRFV-resistentie. "De huidige Kazuti is nog niet resistent. Voor onze huidige klanten is het de smaak en kwaliteit die maakt dat ze het ras momenteel toch telen."

In proeven staan momenteel al Kazuti-rassen met resistentie. "Aan het eind van het jaar weten we hoe ver we dan staan." Van de gekozen resistentie is Roel alvast overtuigd. "Die hebben we extern laten testen bij de WUR en ook in de praktijk in een zwaar besmette kas. Daar groeide het resistente ras goed. Met die basis zijn we nu bezig om ook de unieke eigenschappen van Kazuti straks weer in de resistente versie te krijgen." HW Seeds heeft behalve Kazuti nog veel meer rassen beschikbaar. "Hier komen we ook met resistente rassen."


Kazuti, foto via HW Seeds

Voor meer informatie:
Lukas Scholz
Gemüseproduktion Zorbau GmbH
Patterken 12
06686 Lützen OT Zorbau
+49 34441 44933-0
[email protected]
www.gemueseproduktion-zorbau.de
www.gemueseproduktion-schkoelen.de
www.gemuesering.de

Roel Huisman
HW Seeds BV
Papierbaan 50f
9672BH Winschoten.
+31 (0)6 55 734 732
[email protected]
www.hwseeds.nl