Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tussenstand Duits aardbeienseizoen

"Na succesvolle oogst onder kap is oogsten in de open lucht door regen een krachttoer"

Het aardbeienseizoen is in volle gang in heel Duitsland. Terwijl de oogst in de folietunnels in het zuiden en westen al succesvol is afgerond met een goede kwaliteit en gemiddelde opbrengsten, loopt de tunneloogst in andere regio's ten einde. Tegelijkertijd zijn telers in heel Duitsland begonnen met de oogst van de vollegrond.

De ongewoon hoge regenval van de afgelopen 14 dagen heeft de aardbeienoogst tot een grote uitdaging gemaakt, vooral in het zuiden en midden van Duitsland. In Noord-Duitsland waren de weersomstandigheden en dus ook de oogstomstandigheden beter, maar ook daar vielen herhaaldelijk buien en bleven de bladeren en vruchten langer nat, wat ook hier tot problemen met de vruchtkwaliteit leidde.

"De beschermde teelt in aardbeientunnels heeft de oogst dit seizoen gered. Terwijl de oogst in de tunnels goed verliep, stelt de oogst van de vollegrond van dit jaar de telers in Zuid-Duitsland op de proef. Aardbeientelers proberen momenteel hun planten te beschermen tegen rotting door ze uit te sorteren. Onder deze omstandigheden zijn de prijzen gedaald tot onder het niveau van vorig jaar. Het is nu een goed moment om aardbeien te kopen om je eigen jam te maken," legt Simon Schumacher uit, woordvoerder van het bestuur van het Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e. V. (VSSE).

Veel regen veroorzaakt problemen voor aardbeientelers in Zuid-Duitsland
In Beieren hebben overstromingen en hevige regenval de oogst tot stilstand gebracht. Ook aardbeienplanten in Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Hessen hebben zwaar te lijden gehad onder de langdurige zware regenval. Onder deze omstandigheden is oogsten in de open lucht meer dan moeilijk.

"De regen heeft veel schade aangericht. Het is een ongelooflijke krachttoer voor de bedrijven om door te gaan met het oogsten van de aardbeien. Vaak moet er tijdens de oogst meer fruit worden uitgesorteerd dan er gezond fruit op de markt kan worden gebracht. De kwaliteit heeft eronder geleden, maar de telers doen hun best om die weer onder controle te krijgen. De aardbeienoogst staat momenteel op een laag pitje, omdat er geen grote hoeveelheden verkoopbare aardbeien meer zijn," vertelt Christof Steegmüller, adviseur aardbeienteelt voor Zuid-Duitsland.

"Door de hevige regenval en wateroverlast is er een hoge schimmeldruk in de planten. De plukprestaties nemen af en de kwaliteit is niet optimaal. Tot nu toe ken ik geen bedrijven die gestopt zijn in deze moeilijke situatie. Als de bedrijven het volhouden, zal het onder drogere omstandigheden weer beter gaan," legt Katrin Hetebrügge, adviseur aardbeienteelt in Hessen, uit.

Noord-Duitsland staat op het punt om het belangrijkste aardbeienseizoen te beginnen
"Wij in het noorden zijn eraan gewend dat de buitenoogst niet altijd de beste start maakt. De afgelopen tien dagen hebben we prijsdruk gehad door veel aanbod en kwaliteitsproblemen, maar als het nu droog en niet te warm is, kan dit aardbeienseizoen nog wat worden. We zijn vroeger dit jaar en naderen nu de hoofdoogst. We gaan ervan uit dat er in de zomer ook een goede oogst zal zijn voor onze doordraagrassen en late rassen," zegt Tilman Keller, adviseur aardbeienteelt voor Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein.

Binnenlandse aardbeienprijzen onder het niveau van vorig jaar
Na de aanvankelijke lichte prijsstijging van 2-7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, daalde de gemiddelde consumentenprijs voor aardbeien tot 18 procent op alle aankoopplaatsen in Duitsland als gevolg van de afgenomen vraag na de pinkstervakantie, volgens de AMI consumentenprijsindex.

"De afzet van aardbeien is tot nu toe goed verlopen. Er was weinig concurrentiedruk van aanbod uit het buitenland. In het open veld waren er een paar nieuwe gearomatiseerde rassen zoals 'Verdi', die zich goed hebben gevestigd. De prijzen in de directe verkoop waren vrij stabiel, maar er waren ook bijna geen overschotten in Zuid-Duitsland," vat Christian Wach, adviseur aardbeienteelt voor Zuid-Duitsland, samen.

Zelf aardbeien plukken nog steeds een trend
De pandemie van het coronavirus heeft zelfplukaardbeien een nieuw leven ingeblazen, dat onverminderd doorgaat. Veel bedrijven bieden aardbeienfans de mogelijkheid om zelf aardbeien te plukken op het veld. Door de gunstigere prijzen en de benodigde hoeveelheden is zelfplukken vooral geschikt voor het maken van aardbeienjam. De vraag was dit jaar zo groot dat velden vroegtijdig moesten worden gesloten omdat ze leeg waren, maar dagen met veel regenval zetten ook een rem op de zelfpluk.

Voor meer informatie:
www.vsse.de

Publicatiedatum: