Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extreem weer beïnvloedt Europese land- en tuinbouw en treft voedselketens

De frequentie van extreme weersomstandigheden in Europa, met inbegrip van het VK, is aanzienlijk toegenomen, met een stijging van bijna 50% in de afgelopen twee jaar. Deze escalatie heeft ingrijpende gevolgen voor de land- en tuinbouw op het hele continent. De AGF-sector in het VK, dat al worstelt met de uitdagingen die deze klimaatveranderingen met zich meebrengen, gaat een onzekere toekomst tegemoet. Zo leed de Schotse land- en tuinbouw in 2018 verliezen van meer dan 161 miljoen pond als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Deze trend onderstreept de dringende noodzaak voor de sector om zich aan te passen aan het veranderende klimaat.

Een recente studie van Inverto, een bedrijf van de Boston Consulting Group, benadrukt de groeiende crisis en onthult een toename van 48% in extreme weersomstandigheden van het jaar voorafgaand aan februari 2022 tot het jaar voorafgaand aan februari 2024. Het onderzoek wijst ook op een toename van 72% van grote hagelbuien in dezelfde periode. Katharina Erfort, een principal bij Inverto, benadrukt hoe belangrijk het is dat bedrijven zich voorbereiden op toekomstige verstoringen door middel van robuust risicomanagement en diversificatie van aanvoerbronnen.Extreem weer verstoort niet alleen de voedselvoorzieningsketens, maar beïnvloedt ook de teelt van voedsel in Europa en wereldwijd, wat leidt tot tekorten en prijspieken. Zo veroorzaakte één enkele hagelbui voor €40 miljoen schade aan gewassen in de Spaanse regio Valencia. Italië, verantwoordelijk voor de helft van de rijstproductie in de EU, werd in 2023 geconfronteerd met een aanzienlijk tekort als gevolg van droogte en overstromingen, waardoor ook de aardappelteelt in Noord-Europa werd getroffen.

Erfort stelt voor dat telers methoden onderzoeken om de gevolgen van weersomstandigheden te beperken, zoals geavanceerd oogsten en het gebruik van beschermende materialen zoals hagelbestendige netten of folietunnels. Deze maatregelen zijn van cruciaal belang voor de veerkracht van voedselvoorraden tegen de achtergrond van steeds onvoorspelbaardere mondiale weerpatronen.

Bron: consultancy.uk

Publicatiedatum: