Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kweker Peter van der Avoird wint WKO Duurzaamheid Award 2024

Peter van der Avoird van Van der Avoird Trayplant is de winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2024. Dat maakte het Gebruikersplatform Bodemenergie donderdag 23 mei bekend tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie in het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht. Van der Avoird ontving de onderscheiding samen met Ivo Everts van Ates Control, die al sinds het begin betrokken is bij ontwerp, beheer en optimalisatie van deze WKO-installatie.

WKO Duurzaamheid Award
De uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award is een vast onderdeel van het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie. De prijs werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De jury selecteert daarvoor drie genomineerden, die zich ieder op hun eigen manier inzetten voor hun WKO-systeem en hun kennis en ervaringen delen. Nieuw dit jaar was dat de eindgebruiker niet alleen, maar samen met de beheerder werd genomineerd. "In bijna alle systemen blijkt namelijk dat die twee-eenheid, de samenwerking tussen eindgebruiker en beheerder, voor een optimaal werkend bodemenergie zorgt", legde de jury uit. En dus riep Nienke Maas van TNO, die de award mocht uitreiken, zowel Peter van der Avoird als Ivo Everts naar voren.


De WKO Duurzaamheid Award werd namens Peter van der Avoird in ontvangst genomen door Peter van Hulten (links) van Van der Avoird Trayplant en Ivo Everts van Ates Control

Langetermijnvisie
De jury roemde Van der Avoird om zijn doortastendheid. Aanvankelijk leek een WKO-installatie namelijk niet de meest logische keuze voor de kweker van aardbeien- en frambozenplanten. Waar veel andere bedrijven kozen voor een houtketel (met subsidie) of een WKK-installatie, hield hij vast aan zijn duurzame langetermijnvisie. Hij maakte als eerste ondernemer gebruik van de Second Opinion-dienst van Gebruikersplatform Bodemenergie. Zo kwam hij in contact met Everts van Ates Control. Samen werkten ze zijn visie verder uit en gingen ze toch aan de slag met WKO.


De WKO Duurzaamheid Award werd namens Peter van der Avoird in ontvangst genomen door Peter van Hulten (links) van Van der Avoird Trayplant en Ivo Everts van Ates Control

Ervaringen delen
Sinds de winter van 2019 op 2020 is het WKO-systeem van Van der Avoird Trayplant in gebruik. Van der Avoird en Everts deden inmiddels dus de nodige ervaring op met het balanceren en optimaliseren van hun installatie. Die ervaring deelt Van der Avoird graag met andere geïnteresseerde ondernemers. "Waar Van der Avoird Trayplant aanvankelijk voor gek werd verklaard bij de keuze voor een WKO, ontvangt het bedrijf nu juist veel bezoekers die graag willen zien hoe hun systeem precies werkt", las Maas voor uit het juryrapport.

Hoofdkantoor Rabobank
Volgens de jury waren de onderlinge verschillen tussen de kandidaten klein. Zo was de jury ook lovend over genomineerde Fred Ekhart. Hij is gebouwbeheerder bij het hoofdkantoor van de Rabobank, dat sinds 2011 een WKO-systeem heeft. Ekhart had op dat moment nog geen ervaring met WKO, maar kreeg hier al snel meer gevoel voor. Dit dankzij zijn eigen toewijding, en die van beheerder Diane van Beek van IF Technology. Naast het duurzaam verwarmen en koelen van het hoofdkantoor zelf, dient het systeem ook nog eens als voorbeeld voor de vele andere panden van de Rabobank die bodemenergie toepassen of willen toepassen. "Als het in Utrecht op de campus kan, dan moet het op alle locaties lukken", is de overtuiging van Ekhart.


Peter van der Avoird

High Tech Campus Eindhoven
De laatste genomineerde was Harrie Arends. Hij werkt als Operations Manager bij de High Tech Campus Eindhoven. Hier is hij - samen met beheerders Patrick Dekkers en Mike Schraven van Hydreco – verantwoordelijk voor een van de grootste collectieve WKO-systemen van Nederland. Dit is bovendien het eerste systeem dat is aangelegd in een grondwaterbeschermingsgebied. De installatie dient daarom als pilot, waarbij Hydreco de effecten van de WKO op het grondwater voortdurend monitort. Arends en Dekkers waren bovendien, eerder dit jaar, gastheer tijdens een bijeenkomst op de campus waar ze een grote groep geïnteresseerden in bodemenergie vertelden over hun ervaringen.

Over Gebruikersplatform Bodemenergie
Het primaire belang van Gebruikersplatform Bodemenergie ligt bij kennisoverdracht en discussie. Het Gebruikersplatform Bodemenergie bestaat inmiddels 9 jaar en heeft in die periode vele tientallen workshops, webinars, bijeenkomsten, seminars en symposia georganiseerd. Enkele duizenden eindgebruikers en andere stakeholders bezochten deze bijeenkomsten en een groot deel van de eindgebruikers is ook lid van het gebruikersplatform.

Het Gebruikersplatform ontwikkelde ook de WKO-scan, de Second Opinion en het Spreekuur voor gemeenten. Deze diensten zijn voor leden gratis of tegen een zeer beperkte vergoeding beschikbaar. Ook zorgt het Gebruikersplatform voor bemiddeling tussen opleidingen en het bedrijfsleven. Verder organiseert het Gebruikersplatform Bodemenergie, samen met de Brancheorganisatie Bodenenergie, cursussen die zich ook specifiek richten op eindgebruikers. Tevens kan elk eigenaar van een WKO-systeem bij het gebruikersplatform een gevel-schildje bestellen.

Bron: Gebruikersplatform Bodemenergie

Publicatiedatum: