Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs weer omhoog, elektriciteitsnet nog steeds vol

En wéér schoot de TTF-gasprijs voor komende winter tot boven de 40 euro per megawattuur. De oorzaak: ongeplande verstoringen in gasleveringen. Energiespecialisten spreken van 'overspannen' reacties van de markt op de berichten uit Noorwegen en uit Australië, voor LNG. Na een beursweek zetten we kort weer e.e.a. aan energienieuws op een rijtje in deze nieuwe energie-update.

De Noorse verstoringen vonden plaats in kleinere gasvelden en dus zijn de 'verloren' volumes ook lager. LNG-leveringen vanuit Australië zijn vooral voor Azië van belang, maar omdat de LNG-markt wereldwijd aan elkaar hangt, reageert de markt er ook hier op. In de weekupdate van AgroEnergy meer uitleg en een terugblik op de prijsontwikkelingen deze week. Voor de langere termijn hebben de recente ontwikkelingen weinig effect.

In de update van AgroEnergy ook alvast de voorspelling dat het weekend opnieuw lage EPEX-dagprijzen gaat opleveren. Harde wind is de oorzaak. Wie turft er de negatieve uurprijzen weer mee?


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 13 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Door de snelheid waarmee netcongestie in Nederland is toegenomen is de behoefte aan meer inzicht in de lokale netsituatie ook toegenomen. Deze week is daarom een nieuwe capaciteitskaart met inzicht in die lokale situatie gepubliceerd door Netbeheer Nederland. Nieuw is dat de kaart is aangevuld met informatie vanuit de regionale netbeheerders over aanwezige en benodigde transportcapaciteit, het aantal partijen in de wachtrij en hoeveel vermogen er is aangevraagd. Later dit jaar wordt ook data over het hoogspanningsnet toegevoegd.

Op sociaal medium X waarschuwt Martien Visser voor de achterstand die Nederland heeft met het vullen van de gasopslagen. Hij ziet gelijkenissen met de zomer voor de start van de energiecrisis, drie jaar terug. De vulgraad van de Nederlandse gasopslagen blijft achter bij het EU-gemiddelde. Dat komt volgens Visser omdat het vullen van gasopslag Norg per 1 juni gestaakt is. (update gaat verder na X-berichten Martien Visser)

De wereldmarkt krijgt in 2030 waarschijnlijk te maken met een fors overaanbod van olie, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De capaciteit om olie op te pompen groeit veel sterker groeit dan de vraag naar olie.