Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schimmel-eter kever ontdekt in tomatenkas

In een Tsjechische tomatenkas is een piepklein kevertje ontdekt dat schimmels kan opeten. Het is nog wel onduidelijk hoe effectief het kevertje is. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Václav Psota van Farma Bezdínek vertelt meer over de mogelijkheden om het beestje te gebruiken voor gewasbescherming.

Volwassen exemplaar van Sericoderus lateralis

"Twee jaar geleden werd er een klein kevertje ontdekt in onze tomatenteelt", vertelt Václav van de Tsjechische teler Farma Bezdínek. "We zagen volwassen exemplaren in het mycelium van Cladosporium fulvum (tomatenbladvlekkenziekte). Na observatie bleek dat het kevertje in staat was weefsels van Cladosporium fulvum te consumeren." Universitair hoofddocent Jan Bezděk, een entomoloog van de Mendel Universiteit in Brno, concludeerde dat het om het soort Sericoderus lateralis gaat.

"Deze ontdekking zorgde voor interesse in dit kevertje. Later was het kevertje ook zichtbaar in meeldauw in komkommerkassen", vervolgt Václav. De S. lateralis kever geeft de voorkeur aan vochtig, rottend substraat. Er wordt vaak een grote populatie gevonden onder de goot, op de grond of in het blad-/plantenafval. Zodra het gewas wordt aangevallen door schimmels zoals bladvlekkenziekte of meeldauw, migreren de volwassen S. lateralis naar planten. Ze consumeren schimmelweefsels en leggen hun eieren in schimmellaesies.

Een volwassen S. lateralis-kever die voorkomt in de laesie van tomatenbladschimmel

Larve van S. lateralis in een laesie van tomatenbladschimmel onder de microscoop

Waarnemingen lieten zien dat S. lateralis de voorkeur heeft voor gebieden die geïnfecteerd waren met tomatenbladvlekkenziekte. Vaak is het beestje actief op schimmelgroei. Laboratoriumexperimenten bevestigen de consumptie van Cladosporium fulvum door het kevertje. Daarmee wordt de potentiële rol in biologische bestrijding onderzocht.

De belangrijkste vraag is of het mycofaag gedrag van deze keversoort op de één of andere manier kan worden gebruikt in de biologische bestrijding van schimmelziekten in kassen," vertelt Václav. Liam Harvey van het Biobest IPS-team heeft gevraagd of dit keversoort of sporen ook zichtbaar zijn op zijn lichaam of in zijn uitwerpselen. Verder onderzoek moet antwoord geven op deze beide vragen.

Telers worden geadviseerd om in de gaten te houden of het beestje aanwezig is. Meer details zijn te vinden in het recent gepubliceerde artikel in het Journal of Plant Protection Research door Václav Psota van Farma Bezdínek in Tsjechië.

Voor meer informatie:
Václav Psota
Farma Bezdínek
Tsjechië
[email protected]
www.farmabezdinek.cz

Publicatiedatum: