Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kopzorgen bij tomatentelers in Almería door Tuta Absoluta

In veel tomatenkassen in Almería zijn er al tekenen waar te nemen dat het seizoen op zijn einde loopt. "Bij Caña y Retama zijn we gespecialiseerd in biologische tomaten. Ons belangrijkste product is trostomaat", zegt Emilio Jesús López. "Tot nu toe is de teelt vrij goed verlopen. De maatsortering verschilde niet veel van die van voorgaande jaren en de opbrengst lag in lijn met die van vorig jaar, dat geen slecht jaar was. Er waren geen verliezen door ziektes zoals Botrytis, omdat het nauwelijks geregend heeft."

"De vraag naar biologische producten is ook vrij goed geweest. We hebben geen problemen gekend om onze oogst op de markt te kunnen brengen. Echter, in dit laatste deel van het seizoen komt de plaag Tuta Absoluta opzetten, waardoor we de oogst niet zullen kunnen rekken tot de eerste weken van juni, zoals aanvankelijk verwacht."

"Het is niet de enige plaag waarmee we te maken hebben, maar wel degene die ons de meeste hoofdpijn bezorgt. De winter was relatief mild, het was niet koud genoeg om de cyclus van de plaag te doorbreken. Heel de winter lang hebben we gangen gezien die de larven in de bladeren van de tomatenplanten achterlaten. En de plaag nam in omvang toe naarmate de temperaturen stegen."

"Op dit moment proberen we Tuta te bestrijden met sulfaten, hulpinsecten en vallen, maar het is een strijd waarvan we aannemen dat we die gaan verliezen. Ik heb het nu over de kassen van ons bedrijf, maar ook de leveranciers van hulpinsecten vertellen ons dat ze op dit moment grote hoeveelheden producten verkopen om Tuta aan te pakken, zoals Trichogramma. Het wijst erop dat de plaag vrij wijdverspreid moet zijn", legt Emilio uit.

"In de biologische teelt hebben we niet veel alternatieven om Tuta te bestrijden, al hebben ze ook in de conventionele teelt niet veel doeltreffende middelen beschikbaar. Op dit moment kunnen conventionele teeltbedrijven dezelfde of zelfs een grotere plaagdruk waarnemen dan de biologische."

Gelukkig zal een tijdig uitgevoerde strategie met biologische en mechanische elementen de plaag kunnen indammen en de opbrengst in deze laatste fase van de teelt zo lang mogelijk kunnen verlengen. "En gelukkig zijn we tot nu toe ook niet getroffen door een van de grootste problemen voor de tomatensector in Almería, namelijk ToBRFV", vertelt Emilio. "De rassen die we hebben gekozen, doen het uitstekend, maar uiteindelijk zijn we ons ervan bewust dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we symptomen beginnen te zien. Dit seizoen zullen we gevrijwaard zijn, maar wat volgend seizoen brengt, weet niemand."

Er is weinig informatie over ToBRFV-uitbraken in de Zuid-Spaanse provincie. Het wordt zelfs niet vermeld in de meest recente fytosanitaire rapporten zoals die van het RASFF of van de gewestelijke overheid. "Echter, ik heb gehoord dat bij een van de grootste tomatencoöperaties in Almería ongeveer 500 hectare getroffen is", deelt Emilio.

"Het probleem is dat de tomaten die geen tekenen van het virus vertonen, verkocht kunnen worden, waardoor er telers zijn die, het verbod op verkoop van de oogst en de verzegeling van de kassen indachtig bij eerdere detecties, niet melden dat ze de plaag hebben."

"Wij hebben alle maatregelen genomen om de introductie van de plaag in onze kassen te voorkomen, en daarom zijn we tot nu toe niet getroffen. Maar we moeten in gedachten houden dat we met veel telers in het gebied zijn en als niet iedereen het zo nauw neemt met de voorzorgsmaatregelen, zal het virus zich uiteindelijk verspreiden."

Voor meer informatie:
Caña y Retama
Cortijo el Malagueño 10
04120 La Cañada (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 292 228
[email protected]
https://cayre.es

Publicatiedatum: