Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestrijding van echte meeldauw in aardbeienteelt

Echte meeldauw is één van de meest voorkomende schimmelziekten in de aardbeienteelt en kan in het voorjaar snel een probleem vormen. Een preventieve inzet van Vacciplant levert een sterke bijdrage in de echte meeldauw bestrijding in aardbei. Vacciplant wordt als één van de referentiemiddelen beschouwd door Proefcentrum Hoogstraten in de residuvrije bestrijding van echte meeldauw in aardbeien. Hierdoor heeft Vacciplant al jaren een vaste positie in de gewasbeschermingsstrategieën van o.a. aardbeien in België. Door toenemende druk op traditionele gewasbeschermingsmiddelen is Vacciplant volgens Proefcentrum Hoogstraten een goed alternatief om schema's te versterken en residu te verminderen.

Vacciplant
Vacciplant is een gewasbeschermingsmiddel onder toelatingsnummer 13383 N en is een elicitor op basis van de natuurlijke werkzame stof laminarine. Het product is een bio-fungicide en activeert het natuurlijke afweermechanisme tegen pathogenen in planten. Vacciplant is opgenomen in de Skal lijst en kan daarom zowel in de reguliere teelt, als ook in de biologische teelt van aardbei en diverse andere gewassen worden ingezet als gewasbeschermingsmiddel.

Goede resultaten in echte meeldauwbestrijding
De werking van Vacciplant op echte meeldauw is goed weergegeven in een onderzoeksprogramma van Delphy ISFC uitgevoerd in 2022. In dit programma is Vacciplant aan de basis gelegd in de echte meeldauw bestrijding en is het aantal actieve stoffen in een schema verlaagd van vijf naar twee. De effectiviteit van dit schema is vergeleken met een volledig chemisch schema (zie tabel hieronder).

Behandeling Toepassing A Toepassing B Toepassing C Toepassing D Toepassing E
1. Onbehandeld - - - - -
2. Chemisch Flint Abir Bifasto Frupica + Hi-wett Luna Privilege
3. Gereduceerd chemisch + Vacciplant Vacciplant Abir Vacciplant Vacciplant Luna Privilege

In de resultaten is te zien dat de echte meeldauw druk in de onbehandelde planten binnen een week is opgelopen tot 14% bladbedekking en vervolgens verder oploopt tot 35% bladbedekking (zie grafiek hieronder). Daarnaast is te zien dat zowel het volledig chemisch schema als het gereduceerd chemisch schema + Vacciplant de echte meeldauw goed kunnen onderdrukken. In beide schema's ligt de meeldauw druk een stuk lager ten opzichte van onbehandeld en hebben daardoor vrijwel een vergelijkbaar niveau van bestrijding.Deze proef laat zien dat de preventieve inzet van Vacciplant tegen echte meeldauw een belangrijke bouwsteen is in gereduceerde chemische fungicide schema's en hiermee de basis gelegd wordt voor een gezond aardbeiengewas.

Samenvattend biedt Vacciplant de volgende voordelen in de teelt:

  • Inzetbaar om residu belasting te verlagen
  • Versterkt, of draagt bij aan, gereduceerde chemische gewasbeschermingsprogramma's
  • Kan gecombineerd worden met andere middelen
  • Geen veiligheidstermijn, flexibel inzetbaar tussen oogstbeurten
  • Toegestaan als gewasbeschermingsmiddel in de biologische tuinbouw (Skal lijst)
  • Ondersteuning voor resistentiemanagement programma's

Voor meer informatie:
UPL
Tel: +31 (0)85 071 23 00
[email protected]
www.upl-ltd.com

Publicatiedatum: