Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Greenery over aardbeienras Inspire:

“Nieuw ras zorgt voor afvlakking arbeidspieken”

Tholen - "Komend seizoen verwachten we meer in vraagmarkt te acteren dan in aanbodsmarkt," duidt Pieter van Pelt, Manager Sales & Sourcing bij The Greenery, eind maart het aardbeienseizoen. En dat heeft onder meer met de weersveranderingen te maken. "Die worden ieder jaar uitdagender en zorgen voor meer dalen dan pieken, waardoor de oogsten Europa breed afnemen wat zorgt voor meer vraag vanuit heel Europa."


Klaas de Jager

Belichte teelt
Inmiddels heeft The Greenery vanaf week tien ook de onbelichte teelt weer opgestart, laat Pieter weten. "Waar andere aardbeienrassen pas rond week 13/15 in productie komen, start ons nieuwe ras Inspire, waarvoor we licentiehouder in de Benelux zijn, al in week 10 met de eerste volumes, waardoor we een naadloze aansluiting hebben op de belichte teelt. Zo kunnen we jaarrond Hollandse aardbeien leveren en het zorgt voor meer Nederlandse aardbeien in het schap vroeg in het seizoen." Hij ziet dat er veel vraag naar is. "De Nederlandse retail heeft over het algemeen meer voorkeur voor het Nederlandse product boven import. Ze willen de lokale aardbeien er heel graag bij hebben in het assortiment."

"Inspire is niet alleen het vroegste ras in de onbelichte teelt, maar is in de glasaardbeienteelt ook het ras dat het langste kan door produceren," zegt Klaas de Jager, agronomist bij The Greenery. "Waar de meeste aardbeien onder glas die in april van start gaan, doordragen tot juni, geeft Inspire tot in juli vruchten en begint dus meer dan een maand eerder en gaat meer dan een maand langer door."

Met het beïnvloeden van de daglengte wordt gekeken om de productieperiode nog verder te verlengen, geeft Klaas aan. "Het is een korte-dag-ras en zodra de dagen in april beginnen te lengen stopt de bloemaanleg. Maar in april kunnen we met verduisteringsschermen de dagen bewust wat korter houden om de bloemaanleg te laten voortduren."

Pieken vermijden
Overigens geeft Klaas aan dat het nieuwe aardbeienras van nature geen doordragend ras is, maar met teelttechnieken doordragend wordt gemaakt. Een belangrijk aspect, omdat hiermee productiepieken worden vermeden. En daarmee ook arbeidspieken. De agronomist ziet dat de invulling van arbeid, naast energie, de grootste uitdaging biedt in de teelt. "Arbeid is op dit moment de scheidsrechter van wat er wel en niet kan. Daarom zijn telers op zoek naar genetica die minder piekt, waardoor de arbeidsinvulling een constanter karakter krijgt." Hij ziet dat Inspire op het vlak van arbeid voor de teler een oplossing kan bieden, maar ook andere teeltvoordelen heeft: "Plukken is makkelijker doordat de aardbeien mooi verdeeld zijn, er is sprake van een goede vruchtmaat, de houdbaarheid is langer door een stevige vruchthuid en de opbrengst heeft een hoog percentage klasse I aardbeien."

Arbeid is trouwens niet de enige uitdaging, ziet Pieter. "De uitdagingen in de teelt om kwalitatief goed en gezond voedsel beschikbaar te maken voor betaalbare prijzen, worden steeds groter. Er is een veelheid aan uitdagingen waarvan wet- en regelgeving er één is." De manager merkt op dat het steeds vaker een belemmerende factor is bij uitbreiding van het areaal. Klaas constateert dan ook dat naar verwachting het totale aardbeienareaal dat buiten wordt geteeld wel ongeveer stabiel zal blijven.


Het aardbeien ras Inspire start vroeg en kan lang worden doorgeteeld

Minder energie
"Er ligt een enorme rem op de uitbreiding van areaal vanwege wet- en regelgeving. Waar nog wel mogelijkheden zijn om uit te breiden, is in het glasareaal, bijvoorbeeld bij vruchtgroenten- of bloementeelt; telers kunnen schakelen in de gewaskeuzes die ze maken. Daar ligt potentieel voor de teelt van zachtfruit en met name aardbeien. Het is een teelt waar in de basis minder energie voor nodig is dan voor sommige andere teelten. De mogelijkheden om met minder energie teelten in te richten is een aspect waar de sector nadrukkelijk naar aan het kijken is."

Ook op het vlak van duurzaamheid en gewasbescherming zijn er zorgen, geeft Klaas aan. Hij ziet dat de nadruk steeds meer op groene gewasbeschermingsmiddelen komt te liggen, maar als rassen gevoelig zijn voor bepaalde ziekten, is dat niet altijd afdoende. "Zonder de ondersteunende genetica wordt het lastig om een gewas met alleen groene middelen te beschermen. Inspire heeft een tolerantie op meeldauw en phytophtora. Het is voor telers een verademing om naar robuustere rassen te kunnen gaan, zodat ze eerst kunnen steunen op groene middelen om pas als het niet anders kan, terug te grijpen op chemische middelen."

Uitbreiding
"Waar we vorig jaar met een selecte groep telers zijn begonnen aan de teelt van Inspire aardbeien zijn we dit jaar flink uitgebreid in aantal telers en areaal", geeft Pieter aan. De ambitie is om de teelt verder uit te breiden, zowel bij bestaande als nieuwe telers. "We zien positieve reacties van telers, retail en consumenten en verwachten dat het aandeel Inspire de komende jaren verder gaat toenemen."

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
The Greenery
[email protected]
www.thegreenery.com