Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook voor spinaziezaad

Detectie Fusarium in tomatenzaad specifieker en sneller

Vanaf 1 mei kan Naktuinbouw de aan- of afwezigheid toetsen van Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici in zaden van tomaat en Fusarium oxysporum f.sp. spinaciae in zaden van spinazie aantonen.

Naktuinbouw voegt nu een formae specialis (f.sp.) specifieke realtime PCR-toets toe aan de bestaande protocollen. Met deze toets wordt de identificatie niet alleen specifieker, maar wordt ook de duur van de toets korter. De (realtime) PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen. Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het DNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of in (verdachte) zaadpartijen daadwerkelijk het pathogeen aanwezig is.

Fusarium oxysporum
F. oxysporum heeft meer dan honderd formae speciales types, die verschillende symptomen veroorzaken bij verschillende waardplanten. Elke waardplant heeft zijn eigen formae speciales of een select aantal formae speciales die tot pathogene reacties leiden. De schimmel dringt in het vaatweefsel van de plant en beïnvloedt de watervoorziening. De bladeren, die geen water meer krijgen, vertonen tekenen van verwelking, chlorose, vergeling en voortijdige val. Zijscheuten vertonen ook tekenen van verwelking en er kunnen grote laesies op de onderste stengels verschijnen. F. oxysporum is overvloedig aanwezig in alle landen van de wereld, waardoor het tot één van de belangrijkste plagen in planten behoort.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: