Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"In Zweden is de lente een ramp geweest voor de groenteteelt"

Zweedse telers hebben niet genoeg direct zonlicht gehad om de broodnodige groenten te telen tijdens de lente. Het leidt tot een daling van de productie met 30%. "Tijdens de lente was de gemiddelde temperatuur rond de 0 graden. Het is een ramp voor de groenteteelt dit jaar. We hebben dit voorjaar helemaal geen zon gezien. We oogsten slechts 70% van de normale volumes", zegt Peter Horvath van Svenska Odlarlaget, een van de grootste telersorganisaties in het land.

Natte velden zijn ontoegankelijk voor zware tractoren in Zweden

Horvath zegt dat het gebrek aan zonlicht een hoge kostenpost is, want de kassen moeten veel langer worden gebruikt. "Het is een zware kostenpost om de kassen te verwarmen. Telers krijgen kleine oogsten tegen hoge kosten. We hebben nog niet genoeg opbrengst voor de eigen markt. We verwachten over ongeveer 2-3 weken voldoende te hebben, wanneer het weer verbetert."

Hij zegt dat ook Denemarken en het noorden van Duitsland in dezelfde positie verkeren. Er moet dus meer worden geïmporteerd. Tijdens de winter zijn Spanje en Marokko de grootste leveranciers van groenten aan Zweden. "We verwachten echter ook dat de prijzen voor importproducten hoog zullen zijn. Deze winter was oké, Spanje had goed weer en een omvangrijke opbrengst, terwijl de prijzen niet zo hoog waren als vorige winter. Italië heeft wel wat problemen gehad, het is daar niet zo warm geweest. Ze zijn niet echt een grote leverancier van groenten. Onze import komt voornamelijk uit Spanje en Marokko, beide hadden een goede oogst. Maar hun seizoenen zijn grotendeels voorbij. We kijken nu naar Nederland en België als de grootste leveranciers om onze tekorten aan te vullen."

Toch geeft Horvath aan dat ook Nederland en België veel regen hadden tijdens de winter en in de lente, wat de aanplant van groenten heeft bemoeilijkt. "Ook hier in Zweden heeft het veel geregend. We kunnen de velden niet op met de tractoren. De machines zijn te zwaar."


Natte velden in Zweden

Met het oog op de komende zomer verwacht Horvath een toegenomen vraag. "De consumptie zal in de zomer beter zijn. Zodra het beter weer wordt, zal de oogst toenemen. Dat kan al binnen een maand. De opbrengstdaling is tijdelijk."

Hij zegt dat de telers en de sector een paar lessen hebben geleerd. Er komen meer kassen in het noorden van Zweden om de aanvoer van groenten te verzekeren. "In de nabije toekomst zullen er vooral in het noorden van het land veel kassen worden gebouwd. Daar hebben ze toegang tot veel schoon water, goedkope elektriciteit en er is industrie gevestigd die zeer goedkope verwarming kan leveren. Er zijn veel groeimogelijkheden."

Voor meer informatie:
Peter Horvath
Svenska Odlarlaget
Tel: +46 042 499 01 12 (Zweden)
[email protected]
www.odlarlaget.se

Publicatiedatum: