Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse innovaties in bramen, blauwe bessen en frambozen

In een zachtfruitmarkt met steeds meer concurrentie slaagt de Italiaanse veredelaar Vivai Molari erin het aanbod te segmenteren op basis van de verschillende teeltgebieden. Algemeen directeur Monia Dall'Ara en teelttechnicus Valeria Girlando stellen enkele rassen voor.

Valeria Girlando en Monia Dall'Ara

"De laatste frambozenrassen die we op de markt hebben gebracht, krijgen uitstekende feedback. Voor EasyStar hebben we bijna geen voorraad meer voor 2024. Ook EasyRock doet het erg goed en de vraag neemt toe. We zetten de planten onder meer af in Spanje, Portugal, Griekenland, Italië, Marokko, Duitsland, Polen en Nederland."

EasyStar en EasyRock zijn twee complementaire frambozenrassen. De eerste is ook geschikt voor teelt in de winter, dus in zuidelijke gebieden, terwijl EasyRock bedoeld is voor de traditionele teeltcyclus in de lente en de herfst.

EasyRock (archieffoto)

EasyRock is een doordragend ras dat zich kenmerkt door een extreem gemak in de teelt en in de oogst, vandaar ook de naam van de Easy-familie. Het achtervoegsel Rock duidt op de kracht van de plant die zich uit in een rechtopstaande houding, goede wortelvorming en resistentie tegen schimmelziekten.

EasyStar (archieffoto)

EasyStar heeft dan weer een lichte en heldere kleur, waaraan het ras het achtervoegsel Star dankt. Die kleur blijft ook na de oogst behouden. De plant heeft een goede wortelvorming en hoge resistenties. Interessant is ook de opbrengst in de tweede teeltcyclus.

Bramenplanten bij kwekerij Molari

De twee rassen zijn gepatenteerd en worden zonder clubvoorwaarden vrijelijk verdeeld via geautoriseerde kwekerijen, waaronder Molari. In de provincie Verona, in een bedrijf met 2,5 hectare, hebben de werknemers het aanzienlijke gemiddelde van 4,7 kilo frambozen per uur geplukt, wat getuigt van het "oogstgemak" van de Easy rassen.

Een zachtfruitsoort die ooit marginaal was, maar nu steeds meer in de belangstelling komt te staan, is de braam. "We hebben enkele rassen in onze catalogus die zich onderscheiden. APF409T (Danna) is een doordragend doornloos ras, terwijl A2491T, ook doornloos, niet-doordragend is, maar opvallend vroeg in het seizoen fruit geeft. Een andere ras is A2454T, zeer populair vanwege zijn kwaliteit en lange houdbaarheid", zeggen Dall'Ara en Girlando.

In het blauwe bessensegment luistert de laatste nieuwigheid naar de naam Cupla. Deze blauwe bes is geschikt voor teelt in het zuiden van Italië. Vivai Molari heeft ook de licentie voor Griekenland. Het ras onderscheidt zich namelijk door de lage koudebehoefte en de kwaliteit van de vruchten.

A2491T

"Wanneer men begint met het opzetten van een zachtfruitbedrijf moet men alle variabelen in het spel kennen. Daarom gebeurt het kiezen van een ras het best met het advies van een team van experts, dat weet in welk teeltgebied een ras het best gedijt. Ervaring is erg belangrijk in deze sector, het heeft een aanzienlijke invloed op het succes van de teelt", besluiten Dall'Ara en Girlando.

Voor meer informatie:
Molari Società Agricola
Via Cerchia di Martorano 891
47521 Cesena (FC) – Italië
Tel: +39 (0)547 630540
info@vivaimolari.it
www.vivaimolari.it

Publicatiedatum: