Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar paarse GMO-tomaat overtreft aanbod nog vóór de lancering

Onlangs heeft het Canadese Red Sun Farms een paarse tomaat gelanceerd die unieke gezondheidsvoordelen biedt. Het betreft een genetisch gemodificeerd ras. Wat dreef het bedrijf om dit tomatenras op de markt te brengen?

"We hadden het goedkeuringsproces van de paarse tomaat door de voedselgezondheidsdienst FDA nauwlettend in de gaten gehouden en waren op de hoogte van de testen jaren geleden, toen het ras hier in Ontario werd uitgeprobeerd als een potentiële tomaat voor de verwerkende industrie", zegt Harold Paivarinta, verkoopdirecteur bij Red Sun Farms.

Na goedkeuring door de FDA benaderde Nathan Pumplin, CEO bij Norfolk Healthy Produce, het team van Red Sun Farms met de vraag om samen te werken om de eerste hightech commerciële paarse tomaat te telen. "We waren geboeid door de verbeterde gezondheidsvoordelen die dit genetisch gemodificeerde ras biedt", vertelt Paivarinta.

Paarse kleur
De gezondheidsvoordelen van dit tomatenras kunnen worden toegeschreven aan het grote aantal anthocyanen. "Daarnaast is de paarse kleur zeer aantrekkelijk." Ondanks deze nieuwe eigenschap behoudt het ras de klassieke smaak, de textuur en de consistentie van een traditionele cherrytomaat. "Deze opmerkelijke eigenschap wordt bereikt door twee genen van de leeuwenbekbloem in de tomaat te introduceren, waardoor ze op natuurlijke wijze rijpen tot een levendige paarse kleur in plaats van het gebruikelijke rood", merkt Paivarinta op.

Het ras is onlangs Empress genoemd. "De naam is zorgvuldig gekozen om de essentie van de variëteit te omvatten." De rijke, diepe paarse kleur heeft een koninklijke uitstraling, als eerbetoon aan het VK, waar de eigenschap is ontwikkeld. "Empress staat als een premiumproduct binnen de categorie voor consumenten die op zoek zijn naar een extra dosis voedingswaarde in hun voedsel."

Amerikaanse toestemming
Op dit moment is het toegestaan om de Empress tomaat te telen en te distribueren op de Amerikaanse markt. Red Sun Farms teelt de tomaat in kassen in Virginia. Het team van Norfolk is echter bezig met het aanvragen van goedkeuring bij het Canadese agentschap voor voedselinspectie CFIA om Empress in Canada te mogen telen en op de markt te brengen. Tot nu toe is de reactie van consumenten op Empress overweldigend. Sinds het debuut op de beurs Southern Exposure een paar weken geleden, is de nog beperkte oogst in de smaak gevallen bij retailers, gespecialiseerde groothandelaren en foodservice. "Zodra de Canadese teelt en verkoop zal worden toegestaan, verwachten we dat de distributie van dit item zal exploderen", merkt Paivarinta op.

De eerste commerciële oogst in Virginia zal half april plaatsvinden en Red Sun Farms hoopt de tomaat tot in november te kunnen oogsten, afhankelijk van hoe goed de planten zich aanpassen aan een hightech omgeving. Nog vóór de eerste oogst overtreft de vraag naar Empress het aanbod al ver. "Het is geen verrassing gezien het succes van Norfolk in de verkoop van zaadpakketjes aan hobbytuinders in de VS. Met meer dan 13.000 verkochte eenheden moest de verkoop na vier weken worden gestaakt."

Het teeltteam van Red Sun beheert de gewassen zorgvuldig om een doorlopende beschikbaarheid voor zijn retailpartners te handhaven, waardoor maximale toegankelijkheid voor consumenten wordt gegarandeerd.

Voor meer informatie:
Harold Paivarinta
Red Sun Farms
Tel: +1 519 733 3663 ext. 226
haroldp@redsunfarm.com
www.redsunfarms.com

Publicatiedatum: