Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kunst gemaakt van plantenwortels

Rootfull is gevestigd in Engeland en ontwikkelt textiel uit plantenwortels. Dit textiel wordt vervolgens verwerkt in ambachtelijke sieraden, kleding en decor. "Er zijn veel verschillende soorten plantenwortels die elk op een verschillende manier gekweekt kunnen worden. Ik gebruik op dit moment alleen tarwegras. Er zijn echter 11.000 verschillende grassoorten met unieke eigenschappen," vertelt Zena Holloway, de ontwerper van Rootfull.

Zena, de oprichter van Rootfull, heeft 25 jaar gewerkt als onderwaterfotograaf. Tijdens die baan liet ze de impact van vervuiling in de wereld op rivieren en zeeën zien.


Zena Holloway (Foto credits: Rootfull)

"Ik kwam erachter dat we biologie kunnen gebruiken om nieuwe materialen te ontwikkelen. Dat idee leek potentie te hebben, en daarom besloot ik het in 2018 te proberen," vertelt Zena. "Ik kweek tarwegras op bijenwas en heb volledige controle over de groei. Ik zie dit als een kans om met tuinders samen te werken om wortels in andere materialen te gebruiken."

Veel van haar werk is gericht op tarwegras als biomassa bron. Zena vertelt dat ze samen met telers wil onderzoeken of ook tomatenplanten gebruikt kunnen worden voor kunst. "Graag hoor ik van telers die veel wortelafval hebben dat niet in een groeimedium zit. Elke wortel die snel groeit, sterk is en goed matten vormt, kan textiel worden," vertelt Zena.


Het 'oogsten' van het materiaal (Foto credits: Rootfull)

Van veevoermatten tot kunst
Zena kweekt gewassen in haar woonkamer die twee weken worden vastgehouden. Bij de oogst gaat het eetbare deel naar haar kippen, de rest wordt gebruikt voor één van haar vele kunstwerken. Met wortels in de vorm van matten, maakt Zena kunst. Ze produceert elke twee weken 8 m² materiaal. Zena zou ongeveer 50m2 kunnen maken, maar momenteel "komt ze handen tekort."

Na het drogen van de matten, brengt Zena een coating aan van keukeningrediënten. Dat moet vocht vasthouden en afschilfering voorkomen. Uiteindelijk wordt dat net zo stevig als leer zodat het gebruikt kan worden in één van haar vele kunstwerken. Naast de matten, creëert Zena ook platte vellen, die vergelijkbaar zijn met op leer gebaseerde materialen. Momenteel is ze bezig met het aanvragen van een R&D-subsidie en patent om haar coating verder te ontwikkelen.

Kunstwerken (Foto credits: Rootfull)

Zena heeft veel volgers die geïnteresseerd zijn in haar kunst. "Mensen zijn vaak dol op mijn kunst en geïnteresseerd in het verfproces." De kleuren die in haar producten worden gebruikt, zijn gemaakt op natuurlijke basis.

"Nieuwe materialen groeien via natuurlijke processen. Dit is het juiste moment om het te proberen want iedereen probeert alternatieve materialen te vinden en/of ze te vervangen. De petrochemische industrie heeft deze ontwikkelingen jarenlang tegengehouden en loopt daardoor achter."

Petrochemicaliën worden veel gebruikt in synthetische vezels, coatings en andere materialen. Daardoor wordt de ontwikkeling van duurzame alternatieven belemmerd.


Wortelmatten omgezet in mode (Foto credits: Rootfull)

Weg van microplastics
Zena dacht erover om functionele producten te maken met dit materiaal. Met haar expertise, zorg en creativiteit heeft ze een groot aantal vezels en wortels omgezet in designstukken, mode en sieraden.

Volgens Zena zijn veel consumenten zich niet bewust van de hoge hoeveelheden plastic, zoals polyester en nylon, in kleding. Ze hebben een schadelijke impact op het milieu. Daardoor is het interessant voor de interieur- en mode-industrie.

"We moeten af van synthetische vezels. Microplastics van synthetische vezels in onze kleding belanden in rivieren en zeeën. Daarnaast beschadigen microplastics menselijke cellen. In 80% van de menselijke bloedmonsters werden microplastics gevonden." De mode-industrie is geïnteresseerd. Er zijn ongeveer 1100 verschillende grassoorten.


Kunst door Zena ontwikkeld (Foto credits: Rootfull)

Alternatief
Zena wil de aandacht vestigen op het gebruik van petrochemische kunststoffen in meubelstoffering, tapijten en gordijnen. "Producten dragen vaak een duurzaamheidsetiket. Wanneer we nauwkeuriger kijken naar materialen en textiel die goed voor de omgeving is, kunnen we concluderen dat natuurlijke oplossingen daarin onmisbaar zijn."

De wortels die Zena gebruikt zijn 100% natuurlijk en geschikt voor de interieurindustrie. Zena wil graag samenwerken met interieurontwerpers die duurzame alternatieven willen aanbieden. In de toekomst wil Rootfull haar samenwerkingsverbanden verder uitbreiden. Op dit moment ligt er te veel op haar bord.

"Ik houd van de creatieve kant van het werk. Er is genoeg te doen voor drie personen. Iedereen die met mij wil samenwerken kan contact opnemen."

Interieurkunst (Foto credits: Rootfull)

"Rootfull is op zoek naar investeerders die geïnteresseerd zijn in de productie van biologische textiel en het vinden van oplossing voor het hergebruiken van afval. Rootfull gebruikt geen synthetische textiel en is een oplossing voor materialen die anders op stortplaatsen belanden."

Voor meer informatie:
Zena Holloway, Oprichter
Rootfull
info@rootfull.com
www.rootfull.com
www.instagram.com/rootfull

Publicatiedatum: