Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Elektriciteitsprijs fors hoger door wegvallen wind

De stijging van de TTF-gasprijs van de afgelopen dagen is dinsdag een halt toegeroepen. De contractprijs voor april sloot voor het eerst sinds een week niet hoger af dan de dag ervoor. Dat betekent ruim 28,8 euro per megawattuur voor het aprilcontract. De TTF-daggasprijs opende woensdagochtend op 28,6 euro.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt fors hoger. Dat is niet ongebruikelijk. De dagprijs van 89,5 euro per megawattuur is wel ook fors hoger dan eerder deze week. Het is (deels) bewolkt en de wind is zwak. Daarmee is de opwek van groene energie beperkt en dus wordt bijgesprongen met fossiele opwek.

Een blik op de onbalansdata bij netbeheerder TenneT laat een lange reeks pieken tot 1887 euro per megawattuur zien op de zaterdagochtend en vroeg in de middag. Maandag dook de prijs om 17 uur dan weer fors in de min, tot -1456 euro voor een kwartier. Ook dinsdag was dat het geval: -998 euro voor een kwartier om 11.45 uur.

In een update staat energieleverancier ENGIE stil bij 'wederom een opwaarts moment op de handelsschermen'. Naast de bekende factoren die aan de gasprijsstijging zouden bijdragen (Noors onderhoud en LNG-problemen in de VS) wijst men ook op stijgende olie- en kolenprijzen die van invloed zijn op de gasprijs. Daarnaast is het windaanbod, zoals hierboven al genoemd, lager. Na vandaag trekt dat weer aan.

Mede omdat het kabinetsbeleid is om geen zonneparken op landbouwgrond aan te leggen is volgens klimaatstichting hier de aanleg van zonne- en windparken lastiger, want er is ruimte te kort. Nieuw (provinciaal) beleid sinds de verkiezing helpt daarbij ook niet mee, schrijft BNR.