Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luchtcirculatie zorgt voor een goede bestrijding van botrytis in basilicumteelt

Botrytis is een ziekte die veroorzaakt wordt door de grijze schimmel Botrytis Cinerea. Botrytis kan verschillende soorten gewassen besmetten. Het komt veel voor in druiven, tomaten, aardbeien, sla, bloemen en hennep.

Symptomen en oorzaken van botrytis
Het Italiaanse bedrijf Termotecnica Pericoli houdt zich bezig met de productie van klimaatbeheersingsmachines. Het bedrijf beschrijft de groei en ontwikkeling van deze schimmel in kassen. Volgens dit bedrijf is het niet eenvoudig om botrytis te diagnosticeren. Het wordt vaak verward met andere soorten rot, zoals de meest voorkomende tuinschimmel. De symptomen van botrytis zijn als volgt: bij jonge stekken in het zaadbed veroorzaakt het bruinverkleuring van de wortels, kiembladeren en stengel. Daarna ontstaat rot dat kan leiden tot het afsterven van de plant. Botrytis verschijnt in de vorm van een zachte grijze schimmel die zeer besmettelijk is. Wanneer het wordt aangeraakt komt er een wolk van sporen vrij die nabijgelegen planten besmetten. In korte tijd wordt daardoor de hele kas geïnfecteerd.

Botrytis komt voornamelijk in kassen voor waar een zeer hoge plantconcentratie is en waar het vochtigheidsniveau niet goed wordt gecontroleerd. Stilstaand water en condensatievorming creëren omgevingen waar zich schimmels in kunnen vormen.
Een combinatie van temperaturen rond de 20-25°C met een hoge relatieve vochtigheid (boven de 90%) zorgt voor een laagje water op bladeren. Wanneer dit vier tot acht uur duurt, wordt de kans op infecties verhoogd.

Botrytis op basilicum
Paolo Calcagno teelt al meer dan 35 jaar basilicum en deelt zijn ervaringen over botrytis op basilicum. "Botrytis op basilicum zorgt voor een vroege vergeling van het blad. Als de teler niet snel ingrijpt, worden de bladeren donkergeel en vervolgens zwart. Als gevolg daarvan ontstaat er productieverlies. Op het onderste deel van de bladeren verschijnt een harige poeder vol met grijsachtige sporen, die steeds donkerder wordt en uiteindelijk leidt tot de dood van de plant. In het verleden heeft ons bedrijf last gehad van dit probleem. Het is belangrijk om in de eerste fase snel in te grijpen, anders kan de hele teelt gevaar lopen."

Paolo vertelt dat hij verschillende manieren heeft gevonden om de schimmel aan te pakken. "Ons bedrijf ligt halverwege een heuvel en profiteert van een natuurlijke luchtstroming. Daarom hebben we besloten om chemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals fungiciden, te combineren met de ACF luchtcirculatieventilator. Deze ACF luchtcirculatieventilator blijkt de beste manier te zijn om te ontvochtigen.

De ACF-installatie verdeelt de door kachels geproduceerde warmte gelijkmatig. De luchtcirculatoren zorgen voor een goede luchtstroming in de kas en een goed klimaat om basilicum op een gezonde manier te laten groeien. De luchtcirculatoren ontvochtigen zodat het risico op botrytis word geminimaliseerd," vertelt hij.


Een Termotechnica Pericoli ACF luchtcirculatieventilator


Een Termotechnica Pericoli ACF luchtcirculatieventilator


Een Termotechnica Pericoli ACF luchtcirculatieventilator

Preventie als remedie
Volgens Termotecnica Pericoli is preventie de meest effectieve manier om botrytis te bestrijden. "Kassen zijn omgevingen waarin veel aandacht moet worden besteed aan het klimaat en het controleren van vochtigheidsniveaus in de lucht. Condensatie op planten moet worden voorkomen en plantenademhaling moet worden gefaciliteerd door planten goed te rangschikken. Daarnaast moeten planten schoon worden gehouden en besmette delen, zelfs dode bladeren, worden verwijderd. Verder is het belangrijk om overbewatering en stilstaand water in de bodem te voorkomen."

Luchtbeweging
Volgens Termotecnica Pericoli is luchtcirculatie een goede oplossing tegen botrytis. "Luchtcirculatie vermindert de ophoping van vocht op planten. De mechanische horizontale ventilatie geproduceerd door speciale luchtcirculatieventilatoren zorgt voor dezelfde temperatuur in de hele kas. Daardoor worden 'koude plekken' waar condensatie mogelijk is, voorkomen. Kleine luchtcirculatoren zoals die van ACF voorzien gewassen van de juiste hoeveelheid lucht. De lucht strijkt zachtjes over de bladeren en versterkt de stelen."

Voor meer informatie:
Termotecnica Pericoli S.r.l.
Regione Rapalline 44
17031 Albenga (Sv) – Italië
Tel: +39 0182 589006
marketing@pericoli.com
www.pericoli.com

Publicatiedatum: