Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Growbags op grote schaal naar tevredenheid in gebruik

Peperteler Arthur Mooijman besloot eind 2022 om een proef te zetten met de nieuwe growbags van Klasmann-Deilmann. De resultaten in 2023 lieten hem bijna volledig overstappen voor de teelt van 2024. Op dit moment groeit 1,6 hectare van de kwekerij naar tevredenheid op de nieuwe growbags.

De Growbag Advanced van Klasmann-Deilmann werd in 2021 voor het eerst getest. In 2023 vonden ook proeven plaats bij Kwekerij Mooijman. De growbag van de internationale substraatproducent bestaat voor 80% uit hun gepatenteerde Greenfibre-mix en voor 20% uit kokos. Hiermee zet de leverancier én de teler een grote stap voorwaarts in het streven naar duurzaam telen. Immers, houtvezel is een lokale grondstof, waardoor de growbag lokaal te produceren is, gemakkelijk beschikbaar en snel bij de klant.

"Deze eerste op hout gebaseerde organische growbag gedraagt zich qua stuurbaarheid bijna gelijk aan een mat van steenwol of perliet", aldus Jan Vanoverschelde, productmanager bij Klasmann-Deilmann. 'Het is een losgevulde mat, maar heeft alsnog het gewicht en de stabiliteit die de teelt nodig heeft. Bijkomend voordeel is dat de mat een volledig productiejaar zijn structuur behoudt, maar wel na de teelt composteerbaar is.'

Eerste ervaring
Arthur Mooijman testte al twee seizoenen op een organische mat, maar niet eerder op die van Klasmann-Deilmann. De kwekerij van Mooijman van twee hectare is gespecialiseerd in het kweken van speciale en hete pepers. De innovator zoekt naar constructief duurzame teeltmethoden, zowel in teeltmateriaal als in het gebruik van biologie. Zijn motto is duurzaam telen voor de toekomst en nóg mooiere pepers. De eerste ervaring met de organische growbag van Klasmann-Deilmann was verbluffend.

"Het voelt niet als een grote stap om na één proefseizoen over te stappen op deze nieuwe mat. Bij de proeven met verschillende soorten, sprong de Growbag Advanced er echt uit. Het enorme kennisniveau en de betrokkenheid van het team bij Klasmann-Deilmann heeft daar zeker ook aan bijgedragen', aldus Mooijman. 'De eerste ervaringen zijn goed en aan de hand van onze metingen en loggegevens gaan we deze teeltwijze alleen maar beter in de vingers krijgen".

Kostenbewust
Mooijman wil zoveel als mogelijk terug naar de teeltwijze uit het verleden. Biologisch en organisch, maar dan wel op de moderne manier. Hij gebruikt onder andere de sensoren van Log en Solve waarmee hij op drie niveaus in de mat kan meten. 'Het voordeel van de Growbag Advanced is dat we de watergift erg nauwkeurig kunnen sturen. Er is een goede intering en herbevochtiging met toch voldoende buffer. Dit beperkt de risico's bij irrigatie, er is iets meer marge en de voedingsstoffen blijven goed bij de plantwortel en daar maken we bewust gebruik van. Daarbij ervaren we een weerbare plant die minder vatbaar is voor ziekten en hebben we minder luizendruk.'

Deze wijze van weerbaar telen heeft nog een voordeel. Mooijman hierover: 'Doordat de Growbag gevuld is met een Greenfibre mix en kokos, voeren we eigenlijk organische grond af. Dat merken we op een positieve manier in de kosten. En het allerbelangrijkste: we zien dat we op een duurzame en bijna biologische wijze betere en mooiere pepers kweken.'

Voor meer informatie:
Klasmann-Deilmann Group
Nieuwe Waterwegstraat 34
3115 HE Schiedam
Tel: +31104272170
info.benelux@klasmann-deilmann.com
www.klasmann-deilmann.com/nl

Kwekerij Mooijman B.V.
info@kwekerijmooijman.nl
www.kwekerijmooijman.nl

Publicatiedatum: