Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dennenschors als substraatalternatief

De milieuzorgen rond het gebruik van veen in de tuinbouw blijven toenemen. Hoewel de meningen in de sector uiteenlopen, is de toenemende vraag naar duurzame alternatieven onmiskenbaar.

Volgens Pacific Organics spelen duurzame opties een belangrijke rol bij het behoud van veengebieden. Het behoud van veengebieden is belangrijk voor biodiversiteit, koolstofvastlegging en waterbeheer. De winning van veen draagt bij aan de uitstoot van koolstof en de vernietiging van habitats.

Onderzoek in Communications Earth & Environment suggereert dat het verlies van veengebieden als gevolg van tuinbouw en drainage verantwoordelijk is voor 5%-10% van de door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot elk jaar.

"Geen enkel alternatief is perfect, maar er zijn genoeg alternatieven voor veen, zoals schors, compost, kokosvezel en houtvezel. Hun duurzaamheid hangt af van de geografische locatie en de duurzaamheidsdoelen", vertelt Tom Trush van Hort Americas.

Hij vestigt de aandacht van telers op dennenschors. "Voor telers in Noord-Amerika heeft dennenschors een uniek duurzaamheidsprofiel. Als afvalproduct van de houtsector is schors één van de weinige opties die uit de Verenigde Staten komt. Dit schors is een economisch haalbaar en betaalbaar alternatief voor veen."

Schors is beschikbaar in de hoeveelheden die de sector vraagt. Alleen in de VS worden jaarlijks ongeveer 40 miljard board feet aan hout geproduceerd. (Een board feet is een maateenheid die wordt gebruikt om het volume van hout te meten. Het is gelijk aan het volume van een plank met een lengte van 305 mm, een breedte van 305 mm en een dikte van 25,4 mm.) De houtproductie in de VS zorgt voor grote hoeveelheden schorsbijproducten. Met deze hoeveelheden kunnen meer dan 2,5 miljoen huizen gebouwd worden.

Onlangs ging Hort Americas, een leverancier van tuinbouwbenodigdheden in Noord-Amerika, een partnerschap aan met Pacific Organics om duurzamere praktijken in substraatontwikkeling te benadrukken. Deze samenwerking is bedoeld om aan te tonen dat milieuvriendelijke oplossingen ook economisch haalbaar zijn.

"Pacific Organics loopt voorop in de schorstoepassing. Hun RM18-product is ontworpen om een pH-buffer en kationenuitwisselingscapaciteiten te bieden die compatibel zijn met veen. Het is gemaakt van dennenschors en ontworpen om de bodemstructuur te verbeteren. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk", vertelt Tom.

Links: RM18, rechts: Prop, een andere oplossing van Pacific Organics

"De keuzes die we vandaag maken laten een ecologische voetafdruk achter die generaties lang impact hebben", vertelt Chris Higgins, president en medeoprichter van Hort Americas. "Producten zoals RM18 zijn belangrijk in het sturen van de tuinbouwsector op een duurzamere en verantwoordelijkere manier."

Milieuefficiëntie in cijfers
Scotty Hipps van Pacific Organics legt uit dat het bedrijf transparant wil zijn over het productieproces van RM18. Daarmee wil het de toewijding van het bedrijf aan milieubeheer demonstreren. "Als we ons productieproces ontleden, zien we dat Pacific Organics momenteel jaarlijks 10.236 meter van RM18 produceert. Dit kan worden opgeschaald om aan de vraag te voldoen."

"In de huidige productie wordt dagelijks ongeveer 8733 liters brandstof gebruikt en 6.254 kWh elektriciteit. Daardoor is het een energie-efficiënt substraatproduct. Naarmate de productie opschaalt, stijgt de vraag naar elektriciteit niet evenredig."

Opmerkelijk is dat bij de productie van RM18 geen water nodig is. "Water is alleen nodig om het vochtgehalte aan te passen. Bovendien wordt RM18 geproduceerd naast onze reguliere operaties. Dit verwijdert de noodzaak voor aparte processen terwijl we onze CO2-voetafdruk verminderen."

"Ook wordt de productie efficiënter naarmate deze opschaalt. Deze efficiëntie helpt Pacific Organics de kosten laag te houden, wat verder bijdraagt aan het maken van RM18 tot een economische oplossing voor telers", voegt Scotty toe.

Een oproep voor transparantie en duurzaamheid
Door het delen van informatie over hoe ze produceren en hoe ze het milieu zo efficiënt mogelijk behandelen, willen Pacific Organics en Hort Americas andere bedrijven in de substraatproductie aansporen om ook openheid en duurzaamheid te omarmen. Ze laten zien dat hun product RM18 een voorbeeld is van hoe de toekomst van duurzame tuinbouw eruit kan zien.

Pacific Organics moedigt andere bedrijven in dezelfde sector aan om ook open te zijn over hoe ze het milieu beïnvloeden. Dit helpt bij het creëren van een cultuur waarin verantwoordelijkheid en innovatie centraal staan. Door deze openheid wordt niet alleen het bewustzijn vergroot, maar worden ook verbeteringen in duurzame praktijken gestimuleerd binnen de hele sector.

Voor meer informatie:
Scotty Hipps
Pacific Organics
[email protected]
www.pacific-organics.com

Chris Higgins & Tom Trush
Hort Americas, LLC
[email protected]
[email protected]
www.hortamericas.com

Publicatiedatum: