Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidie voor doorontwikkeling substraatconcept Nygaia

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft een subsidie van ruim € 1,5 miljoen toegekend om de door Maan Biobased Products en Klasmann-Deilmann al ontwikkelde pilot-productielijn door te ontwikkelen, tot een volledig geautomatiseerde demonstratielijn. Reden voor Gedeputeerde Ten Bolscher (voorzitter van het Monitoringscomité van EFRO-Oost), om de ontwikkelingen rondom Nygaia nader te bekijken.

De gedeputeerde bracht 4 juli een bezoek aan de Maan Group gevestigd in Raalte. Zijn interesse ging uit naar het biologisch afbreekbare substraatconcept Nygaia. Gedeputeerde Ten Bolscher: "Innovatie in het mkb is cruciaal voor de regionale economie. We zijn in Overijssel dan ook erg blij met bedrijven als Maan Group. Door middel van het EFRO-programma kunnen we innovatieve mkb'ers een steuntje in de rug geven, zodat we ook investeren in het toekomstbestendig maken van de economie."

De innovatie betreedt een nieuwe fase, want na de biologisch afbreekbare kweekplug Nygaia (REACT-EU project), wordt nu de volledig geautomatiseerde productielijn doorontwikkeld. Deze gaat ervoor zorgen dat pluggen bij de kweker op locatie geproduceerd kunnen worden. En dat heeft impact. Want in vergelijking met bijvoorbeeld potgrond (veensubstraat), zorgt dit voor zo'n 40 keer minder transportbewegingen. Waardoor de CO₂-footprint van Nygaia, fors kleiner is dan van bovengenoemde. Nygaia wordt gemaakt van biologisch afbreekbare polymeren en is gedeeltelijk biobased.

De productielijn
Een volledige Nygaia Plugline bestaat uit vier processtappen: 'printen', rollen, snijden en wanneer gewenst worden de verkregen substraatpluggen automatisch in een tray geplaatst. De eerste en meest kritieke stap is het 'printen'. Tijdens dit proces wordt op een gecontroleerde manier een 'wollige' mat gefabriceerd. En deze mat is verantwoordelijk voor de eigenschappen van het substraat (o.a. de watervasthoudende capaciteit en lucht-buffervermogen). Deze module, onlangs te zien op GreenTech Amsterdam, is volop in ontwikkeling en zal naar verwachting medio 2026 gereed zijn voor demonstraties.

Uitdaging
De moeilijkheidsgraad in de doorontwikkeling van pilot - naar een volledig, klaar-om-te-gebruiken demonstratielijn, zit 'm in de kwaliteitseisen die de kweker stelt aan zijn plug. Men wenst optimale controle over het proces, een stabiele productkwaliteit maar ook bedieningsgemak. Daarom worden de ontwikkelaars in deze fase ondersteund door de programmalijn Industriële Automatisering & Robotica van Hogeschool Windesheim.

De drie opvolgende stappen (rollen, snijden en het in de tray plaatsen), zijn ondertussen mechanisch uitontwikkeld. In Zwolle houdt de onderzoeksgroep van Hogeschool Windesheim zich nu bezig met het proces, de centrale besturing en de kwaliteitscontrole. "Best een opgave, want om dit te laten slagen moeten de fysische eigenschappen van het product worden gerelateerd aan de productprestaties in de praktijk. Zodat een kweker zijn pluggen kan afstemmen op de eisen van zijn teelt", zegt Luuk Groenewoud, Research manager bij Maan Group.


Overhandiging

Partners in het project zijn Maan Glueing Technologies, Klasmann-Deilmann en Hogeschool Windesheim. Zij ontvangen samen een subsidiebedrag van ruim € 1,5 miljoen.

Voor meer informatie:
Maan Biobased Products
Klipperweg 16
8102 HR Raalte
Tel: 0572 35 27 71
[email protected]
www.maan-biobasedproducts.com
www.maan-group.com

Klasmann-Deilmann Benelux
[email protected]
www.klasmann-deilmann.com/nl/

Publicatiedatum: