Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in de toekomst op tuin teler

Teler krijgt voorproefje van machinale Nygaia-plugproductie

Op GreenTech Amsterdam was afgelopen week voor het eerst een groot deel van de uiteindelijke Nygaia Plugline in werking te zien. In Raalte is de afgelopen tijd hard toegewerkt naar dat moment. Met de innovatie maken telers straks hun eigen biologisch afbreekbare biobased substraatplug met deze machine, op locatie, waarmee de transportvolumes met substraat fors omlaag gaan.

"Het betekent dat waar je voorheen 40 containers nodig had om substraat te verschepen, je straks nog maar 1 container met grondstoffen naar de klant hoeft te sturen", rekende Patrick Alferink van Maan Biobased Products al voor, voorafgaand aan de beurs.

Alternatief voor veensubstraat
Waaruit Nygaia, een alternatief voor veensubstraat, precies uit bestaat, dat is het 'Coca-Cola-geheim' van samenwerkingspartners Maan Biobase Products en Klasmann-Deilmann. Duidelijk is wel dat het om een vezelstructuur gaat gemaakt uit polymeren. De gekozen structuur en de gekozen grondstoffen samen maken dat het plugje goed water opneemt, maar ook afgeeft. "De plug kan tot negen keer het volume van de plug aan water opnemen", vertelde Rob van der Meer al voorafgaand aan de beurs.

Rob van der Meer, Eduard Wagenmans en Raymond van Ispelen bij de Nygaia Plugline

Pizzames en suikerspinmengsel
Op dat moment was de machine nog niet volledig afgemonteerd. De machine maakt uit een bio-afbreekbaar en gedeeltelijk biobased polymeermengsel rollen. Uit die rollen maakt een andere machine dan weer de plugjes. In de video zien we een soort 'pizzames' plugjes snijden uit de rol.

Die plugjes, die moeten stabiel zijn tijdens de teelt, maar ze zijn ook industrieel composteerbaar. De teler kan Nygaia, door aan de juiste knoppen van de machine te draaien, straks op de eigen locatie naar eigen inzicht iets lichter of dichter maken.

Onderstaande video, gemaakt op GreenTech Amsterdam, geeft een goede indruk van de uiteindelijke machine zoals die bij telers te zien moet gaan zijn in de toekomst. Alleen het stuk waar het mengsel tot een vliesje op een rol wordt gemaakt, zie je (nog) niet. In Raalte, achter de schermen, draait ook dit onderdeel al wel, zagen wij tijdens een bezoek. Het heeft wel iets weg van een suikerspinmachine, vonden wij destijds.


Voor meer informatie:
Maan Biobased Products
Klipperweg 16
8102 HR Raalte
Tel: 0572 35 27 71
[email protected]
www.maan-biobasedproducts.com
www.maan-group.com

Klasmann-Deilmann Benelux
[email protected]
www.klasmann-deilmann.com/nl/

Publicatiedatum: