Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Snelle goedkeuring voor bewerkte dierlijke mest als kunstmestvervanger noodzakelijk"

Recente ontwikkelingen binnen de Europese Commissie brengen mogelijk een doorbraak voor de agrarische sector, meldt DLV Advies. Het gebruik van bewerkte dierlijke mest, als een potentieel alternatief voor kunstmest, lijkt binnen handbereik te liggen. Deze versoepeling van regels, gecommuniceerd met demissionair minister Adema, is een lichtpuntje, maar ook een langverwachte stap. Renure, zoals bewerkte dierlijke mest bijvoorbeeld door middel van een stripper, wordt genoemd, wordt al geruime tijd toegepast in de agrarische sector. Veehouders pleiten al lange tijd voor goedkeuring voor het gebruik ervan.

Kunstmest duur en niet duurzaam
Een belangrijk knelpunt is de beperkte hoeveelheid dierlijke mest die mag worden gebruikt. Daar staat tegenover dat er meer kunstmest gebruikt mag worden. Op dit moment voeren veel boeren dierlijke mest af en kopen kunstmest aan. Dit is niet alleen kostbaar, maar ook niet erg duurzaam. Mestvergisting in combinatie met een stripper biedt een oplossing om mest te verwerken tot Renure en tegelijkertijd de bedrijfsemissies te verminderen. Bovendien levert het biogas op, dat kan worden omgezet in groene stroom of groen gas. Het is echt een win-winsituatie.

Monomestvergisting essentiƫle schakel in energietransitie
De specifieke voorwaarden met betrekking tot het gebruik van Renure zullen worden vastgesteld zodra Brussel met het definitieve voorstel komt. De hoop is dat dit snel gebeurt. Mestverwaarding en -vergisting is een belangrijk onderdeel van de energietransitie en zal een centrale rol spelen in de kringlooplandbouw.

Voor meer informatie:
DLV Advies
Oostwijk 5
5400 AM Uden
Tel: 0413 33 68 00
info@dlvadvies.nl
www.dlvadvies.nl

Publicatiedatum: