Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR beveelt 50% aandeel van hernieuwbare grondstoffen aan voor 2030

Met wetgeving moet de overheid de inzet van groenstromen en houtstromen naar composteerbedrijven te bevorderen. Daarmee kan 1-2 Mm3/jaar compost extra beschikbaar komen ten behoeve van potgrond en substraten. Dat beveelt de WUR aan in hun onderzoeksrapport "Hernieuwbare grondstoffen voor groeimedia, Basisgegevens ten behoeve van het convenant Milieu-impact potgrond en substraten". Tevens beveelt de WUR aan om te streven naar een aandeel hernieuwbare grondstoffen van 50%.

Convenant
Verder heeft een brede coalitie, waaronder de BVOR, heeft een convenant ondertekend waarmee de milieu-impact van groeimediagebruik vanaf 2025 stapsgewijs wordt verlaagd. Een andere conclusie is dat bestaande grondstoffen kokos, houtvezel, schors en compost kunnen doorontwikkeld worden door het verdergaand fractioneren en vervezelen en het samenvoegen van fracties in vooraf gedefinieerde groeimedia met teeltadvies.

Ten derde kunnen voor het aanbod op langere termijn kunnen de grondstoffen acrotelm, verbeterde houtvezel, biochar, landbouwvezels en halffabrikaten met compost dóórontwikkeld worden door het stabiliseren van hout en landbouwvezels. Het vergroten van het areaal voor paludicultuur, halffabrikaten en composten is ook één van de conclusies die de WUR trekt. Daarnaast moeten telers effectief ondersteund worden met een opleidingsaanbod en informatievoorziening.


In bovenstaande tabel is een overzicht te zien van in aanmerking komende hernieuwbare grondstoffen. Daarbij staan de hoeveelheden in de EU, in potentie, beschikbaar voor groeimedia, en het huidig gebruik in Nederland, beide in Mm³ /jaar. De relatief nieuwe hernieuwbare grondstoffen staan in cursief.


Overzicht van de in 2005 en 2020 verhandelde volumes van de belangrijkste grondstoffen voor groeimedia in Nederland.

Bekijk hier het hele rapport van de WUR.

Publicatiedatum: