Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verandering van landbouw naar tuinbouw in Vietnam

Het Vietnamese tuinbouwareaal is de afgelopen jaren stabiel gebleven met ongeveer 800.000 hectare. "Het groeitempo is echter wel flink veranderd", vertelt Dang Van Nien, algemeen directeur van het veredelingsbedrijf Rijk Zwaan Vietnam. "Het gebruik van beschermde teeltgebieden is toegenomen. Voorbeelden van betere technologie is dat tuinders hogere zaadkwaliteit gebruiken. Ook worden er teeltmethoden gebruikt waarbij minder chemische gewasbeschermingsmiddelen en meer nuttige insecten gebruikt worden."

Volgens Dang Nien is Rijk Zwaan een belangrijk bedrijf in het transformeren van vollegrondsteelt naar beschermde teelt. "Er is een toenemende vraag naar basisproducten op consumentenniveau en strengere controles op exportproducten. De vraag van consumenten naar kwaliteitsproducten neemt toe, en daarmee de trend van kant-en-klare producten van goede kwaliteit. De coronapandemie zorgde voor meer groenteconsumptie en consumenten kiezen voor producten met hogere voedingswaarden."

Gezondheid en veiligheid
"We zien dat steeds meer mensen aandacht besteden aan hun gezondheid en kwaliteitsproducten eisen. De vraag naar export is duidelijk te zien door buitenlanders die hier naartoe komen om teeltpartners te vinden. Deze factoren beïnvloeden de groei van de sector."

Het afgelopen jaar leverde de tuinbouwsector een significante bijdrage en liet een goede ontwikkeling zien. Dit jaar verwachten we een continue groei in zowel de binnenlandse markt als exportlanden, vertelt Dang Nien. "We zien hier veel kansen, aangezien we telers willen ondersteunen bij het telen van hoogwaardige producten. Ook willen we innovatie stimuleren door middel van een breed scala aan producten."

De ontwikkeling van de sector wordt verder ondersteund door overheidsinitiatieven. De overheid moedigt de ontwikkeling van nieuwe rassen aan en staat open voor het importeren van nieuwe gewassen/rassen voor teelt. "Er is geïnvesteerd in veel projecten voor duurzame tuinbouwteelt. Ze hebben ook bouwvoorschriften toegepast voor het inspecteren en controleren van de kwaliteit van producten. Belangrijke drijfveren in de sector omvatten sterke ondersteuning voor het importeren van nieuwe technologie, het vaststellen van regelgeving voor het controleren van de kwaliteit van producten tijdens de productie tot na de oogst. Ook is het verbinden met potentiële markten belangrijk."

Rijk Zwaan heeft kijk op alle groenteteeltlocaties in Vietnam en kan de vraag op zowel weekmarkten als supermarkten observeren. "Tomaten, zoete paprika's, pepers, watermeloenen, meloenen, pompoenen en bladgewassen zijn populair. Telers kampen met uitdagingen zoals extreme weersomstandigheden, omdat het warmer wordt. Ook zijn er meer plagen en ziekten, is er verzilting en is een betere planning van de overheid nodig om overschot of tekort te voorkomen."

Het veredelingsbedrijf lanceerde twee jaar geleden zijn eigen R&D-station in Da Lat. Dit jaar wil het in september een eigen R&D-station in Lam Dong openen.

Een doel van dit R&D-station is het verbeteren van het proefproces om meer hoogwaardige producten op de markt te introduceren. Rijk Zwaan blijft nieuwe rassen van zoete paprika's, komkommers, augurken en tomaten veredelen. "We blijven ons richten op het introduceren van nieuwe rassen met betere tolerantie voor plagen en ziekten en hogere opbrengsten. We ontwikkelen hier veel rassen/gewassen met een hogere voedingskwaliteit."

In het R&D-station wordt teelt gedemonstreerd waarbij beperkt gebruik gemaakt wordt van techniek. Het doel is om de overgang van teelt, waarbij weinig techniek wordt gebruikt naar teelt waarbij veel techniek wordt gebruikt, te demonstreren. Daarmee wil Rijk Zwaan laten zien dat het een betere tuinbouwteelt in het land wil opbouwen. "We hebben plannen om een leercentrum te bouwen om telers te ondersteunen bij het maximaliseren van de voordelen van hun land. Telers kunnen ons bezoeken om meer te weten te komen over beschermde teelt. Daarnaast kunnen ze kennismaken met teelttechnieken voor verschillende gewassen en uitleg krijgen hoe ze een merk voor hun gewassen kunnen opbouwen."

Het team werkt samen met partners aan het opstellen van veiligheidsproductieprotocollen en het overdragen ervan aan telers. "Elke dag worden er meer veiligheidsproducten op de markt gebracht. We willen traditionele praktijken over zetten naar beschermde teelt en van lowtech naar midtech in de teelt."

Het adres van het station is 100 Da Hoa, Kom Butte, Don Duong, Lam Dong 66000.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
[email protected]
www.rijkzwaan.com

Publicatiedatum: