Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiebesparing mogelijk bij aardbeienrassen Elsanta, Limalexia en Falco

Energiebesparing is niet alleen mogelijk bij het aardbeienras Elsanta, maar ook bij nieuwere rassen zoals Limalexia en Falco. In een proef van de WUR haalde Elsanta een opbrengst van 12,0 kg/m², waarvan 10,7 kg/m² klasse I. In de proef van de WUR is met ETFE-folie in het kasdek gestreefd naar beperkt gebruik van warmte in aardbeienteelt. In de praktijk varieert de totaalproductie tussen de 10 en 15 kg/m². De vruchtmaat liet wel wat te wensen over, vooral bij het hoofdras Elsanta. Het ras Falco had beduidend grovere vruchten.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het programma Kas als Energiebron. Sonsation had in de proef helaas geen goede opbrengst, waarschijnlijk omdat dit ras doorgaans eerder wordt geplant. Uit de proef blijkt verder dat zonder preventief chemisch ingrijpen op meeldauw, het behalen van een goede opbrengst moeilijk is.

CO₂
In de proef is geprobeerd om het CO₂ en chemische gewasbeschermingsmiddelen te beperken. CO₂ is vooral ingezet als er niet of nauwelijks werd geventileerd en/of het energiedoek was gesloten, zodat de gedoseerde CO₂ zoveel mogelijk in de kas bleef. Daarnaast zijn vooral preventieve bespuitingen voor meeldauw uitgevoerd met groene middelen en zijn er in het gewas altijd natuurlijke vijanden aanwezig geweest.

Energiegebruik in de proef
Het elektriciteitsverbruik voor de warmtepomp was 11.6 kWh/m². Bij het ontvochtigingsproces ontstond een warmteoverschot van 18.8 kWh/m² die voor de verwarming kon worden gebruikt. Daarnaast werd er via gas 71.8 kWh (=8.1 m³ /m²) voor de verwarming gebruikt. Dat is dus in totaal 89.2 kWh/m² voor verwarming. Over de hele proefperiode is er in totaal 8,9 kg/m² CO₂ gedoseerd. Dit is een forse reductie ten opzichte van de praktijk, waar een gasverbruik tussen de 15 en 20 m³ /m² tot voor kort gangbaar was. Afgelopen seizoen hebben veel telers vanwege de hoge energieprijzen al energie bespaard.

Lees hier het hele verslag van de proef bij de WUR.

Publicatiedatum: