Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wie heeft bedacht dat een bassindijk door de helft kan?"

Het is een van de vragen die de lokale Westlandse CDA-fractie dinsdag stelde tijdens een commissievergadering over ruimte. De vragen volgen op publicatie van nieuwe regels voor groene inkleding van waterbassins en entreegebouwen van glastuinbouwbedrijven. Jaco Eeltink van het CDA zet vraagtekens bij de opgestelde regels en vraagt zich ook af of de sector wel goed geraadpleegd is.

Wethouder Pieter Varekamp zegt dat er meermaals met Glastuinbouw Westland over de regels is gesproken. Hij benadrukt dat die regels er al sinds 2008 zijn en dat bij voorkeur een waterbassin achter de kas ligt, en niet ervoor. Waar dat niet kan, stond er al iets over 'groeninpassing' in het bestemmingsplan. Hoe die 'groeninpassing' eruit moest zien, was niet uitgewerkt en dat leidde volgens de wethouder tot onduidelijkheid. Die duidelijkheid wil men nu verschaffen. Varekamp verwacht een verkorting van het aanvraagtraject.

Na één jaar volgt een evaluatie van de regels. Nu al is het lokale CDA kritisch. Eeltink zet vraagtekens bij het overleg met de sector, na eigen onderzoek. Heeft de wethouder wel een idee waartoe de regeltjes gaan leiden?


Beeld uit de commissievergadering van dinsdag 13 februari 2024

Voorbeelden
In de brief voorafgaand aan de rondvraag haalt hij voorbeelden aan. "Wie heeft bedacht dat je bomen in een talud van een waterbassin kan plaatsen zonder dat wortelgroei en bladafval schade veroorzaken? Dat een bassindijk door de helft kan? Dure damwanden slaan? Wachten tot de dijk breekt?"

Wethouder Ferwarda wijst, als hij Varekamp bijvalt, op positieve voorbeelden aan de Zwartendijk en Coldenhovelaan waarbij tuinders zelf recent nog voor een groene inpassing zorgden. Eeltink wijst dan weer op een recnet bestemmingsplan voor een bedrijfslocatie op de locatie van de druiventuin in Monster. Daar is met een wijziging 'een overzienbare vergroeningseis in verwerkt als daar 15 meter hoog gebouwd gaat worden.'

In de nieuwe beleidsregels voor de tuinbouw zijn de eisen veel verstrekkender (zones van 6 meter groen) en op onderdelen volgens hem onuitvoerbaar (bomen in bassindijken). Het roept bij hem de hierboven geciteerde vragen op. De praktijk zal nu gaan uitwijzen in hoeverre de bedoelde verduidelijking van de regels ook dat effect heeft. Een eerdere evaluatie dan na één jaar lijkt dan niet uitgesloten.