Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar alternatieve waterbronnen voor irrigatie in kassen

Climate Farm Demo is een Europees project dat zich richt op het aanpakken van de klimaatuitdagingen waarmee de Europese land- en tuinbouw te maken hebben. Ook voor de tuinbouw in Almería is het project interessant, want het onderzoekt het waterbeheer in de kasteelt en kijkt of er beloningsmechanismen mogelijk zijn voor telers die klimaatslimme praktijken hanteren.

Onderzoeker Jorge Sánchez Molina, van de groep Automatisering, Robotica en Mechatronica (ARM) van de Universiteit van Almería, die betrokken is bij het Climate Farm Demo project, geeft uitleg in een proefkas.

27 landen en 80 partners nemen deel aan het project. De leerstoel Coexphal-UAL voor tuinbouw, coöperatieve studies en duurzame ontwikkeling, heeft de taak om ondersteuning te bieden bij het opzetten en bepalen van de strategische plannen van tien Living Labs (onderzoeksruimtes), met als doel het ontwikkelen en ontwerpen van klimaatoplossingen.

In de Living Lab in de provincie Almería wordt samengewerkt met de groep Automatisering, Robotica en Mechatronica (ARM) van de universiteit van Almería (ULA). Onder leiding van Jorge Sánchez Molina wordt gezocht naar alternatieve waterbronnen, zoals bijvoorbeeld ontzilt water, voor irrigatie in de kassen. De proefkas van dit Living Lab maakt deel uit van een breder netwerk van demokassen, waarvan telersvereniging Coexphal de organisator en het nationale aanspreekpunt is.

Het waterbeheer in de kas met klimaatslimme teeltpraktijken behoort tot de thema's waaraan de Coexphal-UAL leerstoel werkt als onderdeel van het Climate Farm Demo project.

Vertegenwoordigers van gerenommeerde instellingen uit een tiental landen komen jaarlijks bijeen om hun onderzoeksresultaten te delen inzake duurzame en klimaatslimme innovaties. Op de bijeenkomst worden de te nemen stappen voor het volgende jaar besproken en wordt ervoor gezorgd dat de Living Labs de nodige ondersteuning krijgen zodat ze zelfstandig kunnen werken aan de gestelde doelen.

Climate Farm Demo loopt over zeven jaar, van 2022 tot 2029, en wordt gefinancierd door de Europese Unie met € 21 mln.

Voor meer informatie:
cgiagnocavo@ual.es
rhh410@ual.es
jorgesanchez@ual.es

Publicatiedatum: