Hazera heeft onlangs een nieuwe hightech tomatenkas aangekocht naast het hoofdkantoor in Made. Volgens Yossi Shapiro, Hoofd R&D, markeert deze overname een belangrijke stap van Hazera om een sterke positie te vestigen in de hightech kastomatenindustrie. Hij geeft inzicht in het overnameproces, de doelen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, en wat Hazera kan bieden aan de hightech tomatenmarkt.

"Ons doel om ons te vestigen als een van de leiders in de hightech tomatenmarkt is een langetermijnplan, gezien de sterke concurrentie", zegt Yossi. "Dit doel was de belangrijkste motivatie om te investeren in een state-of-the-art tomatenkas, want je hebt de beste faciliteiten nodig om te kunnen concurreren met de besten."

Yossi zegt dat meerdere opties werden overwogen, zoals het renoveren van bestaande faciliteiten of het bouwen van een kas vanaf nul. "Maar het antwoord lag in onze eigen achtertuin: het kopen van de kas van de buurman die we met behulp van onze experts snel kunnen transformeren tot een onderzoeksfaciliteit." André van Zeijl, de vorige eigenaar van de kas, is al meer dan 25 jaar een onafhankelijke teler. Hij heeft veel ervaring en zal de overgang naar een onderzoeksfaciliteit ondersteunen.

Resistentie
Bij het bespreken van de positie van Hazera in de hightech tomatenmarkt, merkt Yossi op dat Hazera inzet op resistentie, opbrengst en smaak. "Dit kan telers echt uitrusten om hun grootste uitdagingen aan te gaan. Een uitstekend voorbeeld hiervan is ‘Pendragon’, één van de ToBRFV-resistente variëteiten die we in de kas zullen gaan telen. Bovendien biedt deze kas ons de mogelijkheid om de opbrengst, vruchtkwaliteit en commerciële aantrekkingskracht van onze tomaten verder te verbeteren."

Een ander belangrijk voordeel van het verwerven van een bestaande faciliteit is duurzaamheid. "Het hergebruiken van de kas in Made, in plaats van een nieuwe te bouwen, past bij de strategie van Hazera om voor de planeet te zorgen."

"Nederland is de geboorteplaats en het centrum van de wereldwijde hightech tomatenindustrie, dus het is een natuurlijke locatie voor ons om dit programma te lanceren," vervolgt Yossi. "Maar het doel van al onze inspanningen is om hybride hightech tomatenrassen te ontwikkelen die voldoen aan de veranderende behoeften van onze telers, waar ze zich ook bevinden, zodat ze aan de behoeften van hun klanten kunnen voldoen. Wanneer consumenten genieten van smakelijke en gezonde tomaten die zijn gegroeid uit onze zaden, kunnen we zeggen dat we succesvol zijn in onze missie."

Groeien in hightech
"Het verhoogde niveau van controle en optimalisatie in de hightech kasomgeving zorgt ervoor dat we productieomstandigheden kunnen repliceren waaronder we de tomatengewassen die we ontwikkelen en bevorderen willen evalueren. Op die manier streven we ernaar innovatie en verbetering te brengen in hightech tomatenmarkten over de hele wereld.

Door onze nieuwe actieve onderzoeksfaciliteit in Made, onze expertise in het ontwikkelen van toonaangevende tomatenrassen en onze marktkennis te combineren, gaan we een nog belangrijkere rol spelen in de hightech tomatenindustrie", besluit Yossi. "Er is een spannende kans om dit deel van ons bedrijf te laten groeien, en het begint met R&D."

Voor meer informatie:
Hazera
info@hazera.nl
www.hazera.com