Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sonny Moerenhout:

"In sommige Europese landen wat minder, maar de markt van medicinale cannabis groeit"

De Europese markt voor medicinale cannabis blijft zich ontwikkelen en groeien. Toch hebben sommige landen te maken met bedrijven die er al uit zijn gestapt of met licenties die niet worden gebruikt. Dus wat is er gebeurd? "De grootste pijnpunten liggen in de markten die in de beginjaren heel gemakkelijk licenties afgaven. Er kunnen tientallen licenties zijn toegekend in die landen, maar hoeveel daarvan zijn er daadwerkelijk aan het kweken en hebben een kwaliteitsproduct om te verkopen," vraag Sonny Moerenhout, Managing Partner bij Cultivators, zich hardop af. "Er is een belangrijk verschil tussen het aantal toegekende licenties en de bedrijven die een product van hoge kwaliteit en een klant hebben."

Voldoen aan de kwaliteitsnormen
“Eén van de grote beperkingen in de medicinale cannabismarkt was dat er wel veel cannabis was, maar dat bedrijven niet de gewenste kwaliteit konden leveren," legt Sonny uit. “Daarom zien we nu een uitdunning in die landen waar er in de beginfase veel licenties zijn uitgegeven. We zien dat in Portugal, Denemarken en Macedonië.”

Waarom is het voor bedrijven zo moeilijk om aan de kwaliteitsnormen te voldoen waarop hun kopers rekenen? “Veel van die bedrijven zijn begonnen met een vaag bedrijfsplan waarbij het niet duidelijk was wie de eindklant was. Velen dachten dat ze zouden leveren aan Duitsland, maar dat bleek niet te kloppen. Als je niet duidelijk hebt voor wie je kweekt, heb je geen idee hoe je je faciliteit moet opzetten en aan welke kwaliteitsnormen je moet voldoen."

De positieve kant
Gelukkig zijn er ook landen die een positieve ontwikkeling kennen. “Zoals Zwitserland, Spanje en Tsjechië. Die landen begonnen heel langzaam en ontwikkelen zich nu snel.” Volgens Sonny moet er niet te negatief worden gedacht over de Europese markt voor medicinale cannabis. “Het gaat misschien niet zo snel als iedereen had gehoopt, maar de medicinale cannabismarkt in Europa groeit.” Ook ziet Sonny ontwikkelingen in cannabisgenetica. “Bedrijven kijken nu naar een breder scala aan cannabinoïden en terpenen en het effecten daarvan op het menselijk lichaam. Er wordt meer medisch onderzoek gedaan naar cannabis, wat een zeer positieve ontwikkeling is.” Cannabinoïde is een werkzame stof in cannabis die de groei van kanker kan stoppen.

Het is lastiger om financiering te krijgen in deze sector vergeleken met jaren geleden, maar de kwaliteit van de gerealiseerde projecten is veel hoger. “Mensen storten zich niet meer halsoverkop op nieuwe projecten. De mensen die nu de investeringen krijgen zijn serieus en volledig toegewijd aan hun projecten,” ziet Sonny.

Luchtontvochtiging
Het adviesbureau Cultivators merkt dat veel cannabistelers nog steeds het belang van goede luchtontvochtiging onderschatten. “Cannabisplanten hebben veel hogere lichtniveaus nodig dan andere gewassen. Als gevolg daarvan heb je meer verdamping, en de HVAC systemen die je gebruikt moeten een grotere capaciteit hebben. Dat is iets dat sommige cannabisbedrijven nog steeds onderschatten. Een vaak gemaakte fout is dat ze naar een lokaal HVAC-bedrijf gaan dat niet gespecialiseerd is in tuinbouw. Ze denken dat deze techniek prima is voor in hun cannabisfaciliteit. Maar er is een groot verschil tussen HVAC systemen gemaakt voor tuinbouw en systemen ontworpen voor kantoren. Cannabis verdampt veel wat voor veel vochtigheid zorgt. Die vochtigheid moet serieus genomen worden, anders ondervindt de teler veel problemen.”

Training
Om cannabis telers verder te helpen, hebben Cultivators en Innexo hun Operational Excellence Training gelanceerd. “Het is een hands-on cannabis training die uniek is in Europa. We hebben sinds vorig jaar al verschillende succesvolle trainingen afgerond. We merken vooral interesse van nieuwe cannabistelers die willen dat hun personeel praktische kennis heeft voordat ze hun eigen teelt starten. We lanceren binnenkort een website waarop alle informatie staat."

Voor meer informatie:
Cultivators
[email protected]
www.cultivators.nl