Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Albanese kastelers blijven grote verliezen rapporteren

Kastelers in Albanië worden ook dit jaar geconfronteerd met verliezen bij de verkoop van tuinbouwproducten. Dat was voorgaande jaren ook het geval. De strategie om vroeg in januari te planten om zo gunstige marktprijzen te benutten heeft niet de verwachte voordelen opgeleverd. Verhoogde kosten, inclusief meststoffen en arbeid, zijn niet gecompenseerd door de huidige verkoopprijs van tomaten. Die ligt namelijk tussen de € 0,30 en €0,40 per kg.

Financiële nood
Deze situatie is uitdagend voor tuinders in Centraal-Albanië. Er is geen subsidie vanuit de overheid voor arealen kleiner dan één hectare. Dat zorgt voor financiële nood. Lokale statistieken laten een daling van de tomatenexport in de eerste maanden van het jaar zien. De hoge retailprijzen van tomaten, variërend van €0,80 tot €1,30 in de hoofdstad, beïnvloeden de vraag van consumenten. Een onderzoek van de Wereldbank uit 2023 benadrukt de rol van de tuinbouw in de werkgelegenheid en economie van Albanië. Het onderzoek laat ook zien dat de tuinbouwsector minimale ondersteuning krijgt vergeleken met andere Westelijke Balkanlanden.

Bron: top-channel.tv

Publicatiedatum: