De goedkeuring van nieuwe veredelingstechnieken zoals CRISPER-Cas lijkt een stap dichterbij te komen. Vorige week gaf de milieucommissie van het Europees Parlement groen licht voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, ook wel new genomic techniques (NGT’s) genoemd. Het volledige Parlement stemt eind februari over het voorstel. Na onderhandelingen met de EU-landbouwministers zal vervolgens duidelijk worden of de EU de toelating van nieuwe veredelingstechnieken zal toestaan zonder dat daarvoor dure en tijdrovende procedures nodig zijn, een langgekoesterde wens van de glastuinbouw.

"Belangrijke stap"
Glastuinbouw Nederland is blij met de stemmingsuitslag. Samen met Plantum, LTO Nederland, GroentenFruit Huis en Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) is hier jarenlang lobby voor gevoerd. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland: “Dit is een belangrijke stap richting een duurzamere glastuinbouw. Met een krimpende medicijnkast en het ontbreken van voldoende alternatieven zijn resistente rassen heel hard nodig.”

Glastuinbouw Nederland roept het Europees Parlement en de EU-landbouwministers op om vaart te zetten op dit dossier. Momenteel zijn de ministers in de Raad nog in gesprek over octrooien en de positie van de biologische sector. Glastuinbouw Nederland hoopt op een afronding nog voor de Europese verkiezingen in juni, zodat telers zo snel mogelijk kunnen beschikken over weerbaardere rassen.

Bron: Glastuinbouw Nederland