Dat er in het zaadproductieproces van vruchtgroenten meerdere kwetsbare fases zitten, is geen geheim. Doordat er jaarrond zaad geleverd moet worden, wordt er tijdens het laagseizoen uitgeweken naar andere landen of zelfs continenten. Het ‘goud’ dat de veredelaars in handen hebben met de perfecte vader- en moederplant, wordt verscheept en de controle wordt uitbesteed. Dat gaat niet zonder risico’s. De planten zijn kwetsbaar, de logistiek vormt een grote uitdaging en kwaliteitswaarborging van het geproduceerde zaad wordt complex en tijdrovend.

Jaap Weerheim, Technisch Consultant bij Certhon, kan deze kopzorgen bij een veredelaar weghalen. “Die kwetsbare keten kunnen we veel minder kwetsbaar maken door de zaadproductie in geavanceerde klimaatcellen te realiseren. En je krijgt er meer zekerheid voor terug. Het produceren van zaad in klimaatcellen brengt diverse voordelen met zich mee, die de tuinbouwsector ten goede komen."Bescherming tegen ziekten en plagen
De klimaatcellen van Certhon bieden een beschermde omgeving die het risico op besmetting door ziekten en plagen minimaliseert, omdat interactie met de buitenomgeving is uitgesloten. Dit resulteert in een schone en gezondere gewasproductie en waarborgt de bruikbaarheid van het geproduceerde zaad.

Jaarronde teelt
Dankzij de techniek van Certhon voor klimaatbeheersing is zaadproductie niet langer seizoens- of locatie gebonden. De klimaatcellen maken het mogelijk om het hele jaar door hoogwaardige zaden te produceren, wat de afhankelijkheid van weersomstandigheden wegneemt en een constante toevoer van kwaliteitszaden garandeert.

Geoptimaliseerde groeiomstandigheden
De klimaatcellen van Certhon stellen beheerders in staat om extreem nauwkeurige controle uit te oefenen over essentiële omgevingsfactoren voor zaadteelt, zoals temperatuur, lichtniveaus en CO2-concentratie. 'Dit resulteert in een perfect afgestemde omgeving die de groei van planten bevordert. “Denk bijvoorbeeld aan het heel specifiek aansturen van de luchtvochtigheid, waardoor de juiste bestuivingsomstandigheden gecreëerd worden, zodat het stuifmeel perfect te oogsten is,” aldus Jaap.

Gegarandeerde kwantiteit en kwaliteit
Dankzij de geoptimaliseerde omgevingsfactoren en de controle die het productiebedrijf heeft, is men zeker van het eindresultaat. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het opgebrachte zaad.

Die klimaatcellen van Certhon zorgen voor een consistente kwaliteit van geproduceerde zaden. “Met onze klimaatcellen zetten we een revolutionaire stap in de zaadproductie. In ons Certhon Innovation Centre onderzoeken wij graag, samen met veredelaars, de beste omstandigheden per teelt en per ras om vervolgens die zaadzekerheid te kunnen geven.”

Voor meer informatie:
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
T: +31 174 22 50 80
info@certhon.com
www.certhon.com