Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hansabred, Duitsland:

"Jack is aanzienlijk productiever dan Malling Centenary"

Op de aardbeien- en aspergebeurs expoSE 2023 in Karlsruhe werd het nieuwe aardbeienras Jack voor het eerst gepresenteerd. "Jack vormt een concurrent voor de Malling Centenary, een zeer belangrijk ras voor Groot-Brittanniƫ. We hopen daar ook een aanzienlijk marktaandeel te behalen", zegt Klaus Olbricht van Hansabred.

Jack productiever dan Malling Centenary
"Met het aardbeiras Jack kan een aanzienlijk hogere opbrengst worden behaald dan met de Malling Centenary. In de substraatteelt kan deze plant tot 600 g produceren, wat met de Malling niet kan worden bereikt. Ook wordt er een hoger percentage klasse I fruit behaald. Het gemiddelde gewicht van de aardbei Jack ligt in eerdere proeven tussen 21 en 35 g, terwijl de Brix-waarde zeker vergelijkbaar is met die van de Malling Centenary. Jack heeft ook een zeer evenwichtige suiker-zuurverhouding, een uiterst fris en fruitig aroma en biedt een goede smaakbeleving."

Alleen geschikt voor substraatteelt en beschermde teelt
Volgens Olbricht zijn er eerste testresultaten uit Keulen, Hoogstraten en Engelse teststations in de substraatteelt. "In Engeland moet dit ras dit jaar in productie komen - een soort 'pre-start'. Parallel lopen er testen in tunnels in Duitsland. We raden de Jack echter voornamelijk aan voor de substraatteelt, hoewel hij ook goed geschikt is voor de tunnelteelt. Voor de vollegrondsteelt raden we hem echter niet aan, omdat we daar de nodige opbrengsten niet konden behalen. Dit ras is dus expliciet ontwikkeld voor de beschermde teelt en ook aan te bevelen voor stellages."

Verder is de Jack vooral bedoeld voor de vroege oogst. "Het is een eenmaal dragend ras. Hij rijpt tegelijk met de Clery en dus vroeger dan Malling, waarbij de piek van de oogst nog net voor Clery ligt. Andere kenmerken van deze aardbei zijn de grote, glanzende en uniform gevormde vruchten en de intense rode kleur, met bovendien een goede houdbaarheid."

Beschermde teelt toegenomen
In Duitsland is het grootste deel van het aardbeienareaal nog steeds in de open lucht te vinden. "Toch is er in de afgelopen jaren een toenemende ontwikkeling in de beschermde teelt te zien, vanwege de betere voorspelbaarheid, de fruitkwaliteit, de weersonafhankelijkheid en ook de mogelijkheid om oogsttijden te bepalen en eventueel te verschuiven. Deze ontwikkeling zal doorgaan. Het aandeel in de beschermde teelt is in landen als Engeland en de Benelux al behoorlijk hoog."

Felle concurrentie in de Europese aardbeienveredeling
De concurrentie tussen aardbeienveredelaars in Europa is steeds sterker geworden. Als gevolg hiervan is de definitie van raseigenschappen steeds meer gericht op bestaande rassen. Dit leidt soms tot nieuwe rassen die slechts in enkele eigenschappen verschillen. Tegelijkertijd betekent dit in genetische zin een versmalling van de veredelingsbasis. Er is nauwelijks ruimte voor iets nieuws. Gewenste raskenmerken zijn sterk gericht op de opbrengst inclusief vruchtgrootte, de oogstperiode, het uiterlijk van de vrucht, fruitvastheid en houdbaarheid. Wat zeker niet verwaarloosd mag worden, zijn aroma en smaak.

Momenteel test Hansabred drie klonen die tot de middelmatige en late oogst behoren en in Europese teststations staan. "De middelste en late oogstklassen zijn belangrijke sectoren waar veel telers zich de afgelopen jaren op hebben gericht, omdat er ook hier gaten in het assortiment bestaan. We hopen ook dat we met deze ontwikkelingen nieuwe normen kunnen stellen."

Voor meer informatie:
PD Dr. Klaus Olbricht
Hansabred GmbH & Co. KG
Radeburger Landstr. 12
01108 Dresden, Duitsland
Tel.: +49 (0)174 3300761
[email protected]
www.hansabred.org

Publicatiedatum: