Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Buitenlandse bedrijven duiken op Nederlandse netcongestie

Een nieuwe week is geopend met een gasprijs van net iets meer dan 27 euro per megawattuur. De TTF-daggasprijs opende op 27,2 euro, het februaricontract op 27,3 euro. Dat is toch weer ruim een euro goedkoper dan vrijdag.


TTF-gasprijs contract februari 2024 t/m 19 januari. Klik hier voor vergroting.

De elektriciteitsprijs ligt maandag gemiddeld op 62,7 euro per megawattuur. Negatieve stroomprijzen, zoals die steeds vaker in vooral het weekend voorkomen, zijn sinds 1 januari niet meer voorgekomen. Wel zakte de afgelopen nacht een flink stuk in die richting vanwege de storm. Om 4u 's nachts lag de prijs op 18 euro.

De gedwongen snelle overgang naar een groene economie maakt elektriciteit dit en volgend jaar ook nog duurder. Daarover schrijft De Telegraaf (€). Het elektriciteitsnet kan de snelle opmars van hernieuwbare elektriciteit vaker niet dan wel aan.

Nederland loopt met groene stroom al wel voorop: geen Europees land heeft per huishouden zoveel zonnepanelen en stroomproductie. Los van huishoudens speelt het ook bedrijven parten. Deze woensdag gaat het in een Kamerdebat over het energieprobleem. Netbeheerders bepleiten dan een duur spitstarief.

Maandag is een 'actieagenda' gepresenteerd om de druk op lokale stroomnetten op te lossen. De Rijksoverheid, netbeheerders en andere betrokken partijen kondigden eerder al extra maatregelen aan om problemen met het volle elektriciteitsnet te voorkomen en beperken. Met de maandag gepresenteerde actieagenda nemen de betrokken partijen ook maatregelen om drukte op het laagspanningsnet tegen te gaan, waar onder andere huishoudens en kleine bedrijven op aangesloten zijn.

Jan Willem Zwang van Stragery voorziet mogelijk een heel duur congestiejaar. Daarover schrijft hij op LinkedIn, nadat tot nu toe de spreadprijs op onbalansplatform Gopacs (waarin Nederlandse netbeheerders samenwerken) boven de 1000 euro per megawattuur lag. De energieanalist wijst er ook op dat buitenlandse bedrijven inspringen op de Nederlandse problematiek.