Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: 'Gratis' stroom én toch zijn 'we' te duur

Tholen - Wie de energieontwikkelingen de afgelopen tijd een beetje in de gaten hield, is niet verrast. Het regende weer uren met negatieve elektriciteitsprijzen. Op 8 en 9 mei bleef het nog beperkt tot een klein minnetje, maar dit weekend dook zowel op zaterdag als zondag de prijs voor een reeks uren toch serieus in de min. Zondag kwam de dagprijs zelfs volledig in de min uit: -7,79 euro per megawattuur. In België eveneens: -5,91 euro per megawattuur.

Vandaag, maandag, houdt de serie met negatieve EPEX-uurprijzen nog even aan. De gemiddelde dagprijs komt hierdoor uit op 49,9 euro per megawattuur. De TTF-daggasprijs opent maandag op 29,52 euro per megawattuur. Van echt stoken om het warm te houden zal het desondanks vandaag niet komen met zomerse temperaturen buiten. Na vandaag zet wel een weersomslag in en wordt het kouder en wisselvalliger.


De TTF-gasprijs voor het eerste kwartaal van 2025 sloot vrijdag 10 mei op 36,7 euro per megawattuur af. Klik hier voor actuele prijzen.

Na een reeks met negatieve stroomprijzen valt een kop zoals deze op: 'Toekomst groene waterstof onzeker door dure stroom'. RTV Noord komt ermee na eerder al een publicatie in het FD. Jan-Jaap Aué, lector Waterstoftoepassingen aan de Hanze, komt bij de regionale omroep met een nuancerend geluid. "We moeten er niet direct een drama van maken. Maar als de financiering op de tocht staat, stellen veel bedrijven hun investeringsbesluit uit. Daar moeten we wel kritisch naar kijken. We moeten onszelf niet uit de markt prijzen." De kosten voor het aansluiten van windparken op zee zijn hoog en (mede daardoor) de kosten voor groene stroom hoger dan in andere landen.

Over dat waterstof maken was een item bij EenVandaag. "De fabriek staat als het ware tussen twee problemen in. Aan de ene kant hebben de fabrieken duurzame stroom nodig om de groene waterstof te maken", zegt René Peters van TNO bij EenVandaag over de fabriek PosHYdon die nu nog op een industrieterrein in Alkmaar staat.

De stroom komt in Nederland vooral van windmolens op de Noordzee. "En om genoeg waterstof te kunnen maken, moeten er nog veel windmolens bij. Aan de andere kant moeten er bedrijven zijn die de groene waterstof willen kopen."

"We zijn te traag geweest met het uitbreiden van het elektriciteitsnet", zegt André Faaij van TNO bij Spraakmakers op NPO Radio 1. Hij waarschuwt voor een Chinees monopolie op de energiemarkt. "Veel mensen realiseren zich niet hoe afhankelijk Europa is van buitenlandse energiebronnen", zegt hij. Momenteel importen we, terwijl we volgens Faaij veel stroom en biogrondstoffen in Europa kunnen produceren. Voor materialen is diversificatie van aanvoer belangrijk, evenals circulair ontwerpen van apparaten. "Zo kun je materialen over twintig jaar weer terug verdienen en ben je onafhankelijk bent van grote spelers."

De olieprijs schommelt al relatief lang rond een niveau dat voor iedereen aanvaardbaar is, stelt Reinder Wietsma, head of investments bij IBS Capital, bij BNR. "In Saoedi-Arabië komt het voor zo'n lage prijs uit de grond dat het al snel winstgevend is."