Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: TTF-gasprijs weer terug boven 30 euro-grens

Richting het weekend schoot de TTF-gasprijs weer omhoog tot boven de 30 euro per megawattuur. Maandagochtend dreigt een nieuwe Israƫlische aanval. Geopolitieke onrust dus, zoals dat eufemistisch heeft onder energie-analisten. Een groot prijsopdrijvend effect lijkt er maandagochtend nog niet van de dreiging uit te gaan. De daggasprijs opende op 30,65 euro per megawattuur om vroeg op de ochtend tot boven de 31 euro uit te stijgen. Vandaag is er geen handel mogelijk voor gas, elektriciteit en warmte waarschuwde AgroEnergy vorige week al.

Zowel zaterdag als zondagmiddag zakte de uurprijzen voor elektriciteit weer richting 0. Zondagmiddag kwamen de prijzen ook nipt onder 0 uit. Maandag ligt de EPEX-dagprijs op ruim 93,7 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 5 mei 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

In het nieuws komen we bij BNR de voorspelling tegen dat de olie- en gasprijzen de komende tien jaar niet omlaag gaan, en 'misschien zelfs omhoog'. Energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies doet die voorspelling.

Ook bij BNR een bericht over een opvallende daling van de olieprijzen afgelopen week, zonder dat de automobilist aan de tank er veel van merkt. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs komt voor 1 liter Euro95 maandag 6 mei uit op 2,255 euro en voor 1 liter diesel op 1,935 euro zo blijkt uit het overzicht van UnitedConsumers.

Shell heeft een nieuw kwartaalresultaat bekend gemaakt afgelopen week. Er is een winst van omgerekend 7,2 miljard euro geboekt, vooral dankzij fossiele brandstoffen. Onder meer bij BNR en Nu.nl gaat het over de jaarcijfers en de afgezwakte duurzaamheidsinspanningen van het grote olie- en gasconcern.

Jean-Paul Harreman van EnAppSys haalt op LinkedIn een analyse aan van collega Morten Pindstrup die laat zien hoe het Europese energienetwerk aan elkaar hangt, en daarmee landen elkaar helpen door bij pieken en dalen met energie te schuiven. 'Wij' hebben tegenwoordig overdag regelmatig een overschot aan zon- en windenergie, maar profiteren 's nachts dan weer van de stabiele opwek van kernenergie in onder meer Frankrijk.

Ook interessant van LinkedIn, een kaart waar Westland en de regio Rotterdam eruit springen met nog wel ruimte op het elektriciteitsnet. Eric Picard van Stroomkr8 wijst erop.